Equa bank spouští vlastní platební metodu pro e-shopy

středa, 13. května 2020, 17:00 Aktuality, Retail MediaGuru

Equa bank přichází na trh s novou metodou financování PlatímPak. Nabídne možnost odložené platby při nákupu na e-shopech.

Zdroj: Equa bank

Zdroj: Equa bank

Equa bank představuje novinku v podobě vlastní platební metody PlatímPak, jež nabídne odložené platby při nákupech v e-shopech. „Věříme, že díky našemu bankovnímu brandu tak dokážeme u některých lidí odbourat bariéru k nákupu online,“ popisuje Ondřej Hák, šéf retailového bankovnictví Equa bank. 

S novou službou přichází banka v koronavirové době, kdy roste nejen počet lidí, kteří nakupují online, ale mění se i preferované způsoby platby. Podle loňského průzkumu Asociace pro elektronickou komerci (APEK) volilo k zaplacení platební kartu 42 %, dobírku 21 %, bankovní převod 18 % a platbu při osobním odběru zboží 11 %. Nyní při omezování osobního kontaktu klesá podle všeho platba při osobním odběru, ale i dobírka. 

Právě dobírce chce nová služba PlatímPak nejvíce konkurovat. Díky ní totiž mohou zákazníci zaplatit až poté, co mají zboží doma a zkontrolují ho. „Předpokládáme, že se v budoucnu se český trh začne blížit například německému, kde odložené platby tvoří 30–40 % plateb v e-commerce. A postupně tato metoda nahradí i u nás dobírku,“ upřesňuje Ondřej Hák.

Equa bank schválí odloženou platbu do 60 sekund, zaplacení musí proběhnout do 30 dní od nákupu. Tímto způsobem lze zaplatit zboží až do výše 25 tisíc korun na jeden nákup, a to i opakovaně (až pětkrát za sebou). Pokud zákazník e-shopu nezaplatí objednávku do 30 dnů, může požádat o převedení na pravidelné měsíční splátky a neuhrazená platba se převede na spotřebitelský úvěr u Equa bank se sazbou od 3,9 % p.a.

Služba PlatímPak je zdarma a pro všechny zájemce, nejen pro zákazníky Equa bank. Stejně tak jsou její implementace i provoz bezplatné pro e-shopy. 

V tuto chvíli je dostupná na dvacítce e-shopů přes platformu Shoptet, do konce měsíce by jich mělo být sto, do konce roku pak jednotky tisíc e-shopů. Dostat se chce banka i k velkým e-commerce hráčům na trhu. 

Novinku bude Equa bank zatím komunikovat především směrem k e-shopům. K propagaci využije také online. Žádnou ATL kampaň ale v tomto směru zatím neplánuje. 

V současnosti nabízí na trhu odložené platby například služby Twisto nebo Mall Pay, kterou vyvíjí skupina Mall ve spolupráci s ČSOB.

-stk-