Google odstranil desítky milionů reklam spojených s Covid-19

neděle, 10. května 2020, 08:00 Internet & Mobil, Reklama, Koronavirus na jaře 2020 MediaGuru

Za uplynulých několik týdnů Google zablokoval desítky milionů reklam souvisejících s Covid-19, které porušovaly pravidla inzerce.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

V loňském roce odstranil Google celkem 2,7 miliardy podvodných reklam, což je více než pět tisíc za minutu. Kvůli porušování pravidel rovněž zablokoval 1,2 milionu inzertních účtů a stáhl reklamu z více než 21 milionů stránek. V souvislosti s aktuální pandemickou situací sundal již desítky milionů reklam, které propagovaly ochranné pomůcky za nepřiměřené ceny, zneužívaly nedostatku zdravotnického materiálů či sdělovaly zavádějící informace o léčbě. Vyplývá to z informací uvedených na blogu společnosti.  

Od začátku pandemie Covid-19 sleduje Google snahu některých reklamních zadavatelů aktuální situaci zneužít. „Pozorovali jsme například prudký nárůst podvodných reklam na žádané produkty, jako jsou roušky. Tyto reklamy propagovaly produkty za nepřiměřeně vysoké ceny, zkreslovaly kvalitu výrobku, aby přesvědčily lidi k nákupu, nebo je umístili obchodníci, kteří nesplnili objednávky,“ popisuje za Google Scott Spencer.

Google zaznamenal rovněž nárůst phishingových nebo malwarových útoků. „Naše bezpečnostní systémy odhalily množství phishingových e-mailů, které předstírají, že jsou od neziskových organizací bojujících proti Covid-19, nebo se tváří jako pokyny ,adminů' pro zaměstnance pracující z domova,“ píše na blogu Mark Risher a dodává: „Naše systémy odhalily také stránky prošpikované malwarem, které se tváří jako přihlašovací stránky do účtů oblíbených sociálních sítí, nebo jako stránky zdravotnických organizací, a dokonce i jako oficiální mapy šíření koronaviru.“ 

Konkrétně monitorovaly algoritmy Googlu, založené na strojovém učení, posledních pár týdnů denně 18 milionů phishingových nebo malwarových útoků a více než 240 milionů spamu souvisejícího s Covid-19. V loňském roce přitom Google zablokoval přes 35 milionů phishingových útoků. 

Google potenciální podvodné reklamy neustále vyhodnocuje a v reálném čase přidává omezení na nové oblasti. V minulosti například omezil reklamu na kryptoměny, gambling, přeprodej vstupenek, rehabilitační zdravotní centra, ale také na osobní půjčky. 

Google: Omezit bychom měli i remarketing

úterý 17. září 2019

-stk-