Lipovská, Matocha a Veselý jsou v Radě ČT. Kalousek: Je to začátek konce ČT

středa, 27. května 2020, 14:45 TV MediaGuru

Poslanecká sněmovna zvolila zbývající tři kandidáty do Rady České televize.

Zdroj: ČT

Zdroj: ČT

Do Rady ČT byli zvoleni ekonomka Hana Lipovská, novinář Pavel Matocha a moderátor Lubomír Xaver Veselý. Rozhodli o tom v tajné středeční volbě poslanci. Trojice doplňuje v březnu zvolené radní Romana Bradáče, Jiřího Šlégra a Pavla Kysilku. Rada ČT je tímto kompletní. 

Pro zvolení bylo potřeba 97 hlasů, nejvíce jich získala Hana Lipovská (114), dále Luboš Xaver Veselý (111) a Pavel Matocha (108). Nezvoleni byli Ivan Douda (60), Zdeněk Holý (72) a Michal Klíma (70).

Trojici nově zvolených radních předpověděl na začátku tohoto týdne server Info.cz, naznačil, že jde o kandidáty ANO. Opoziční poslanci po volbě její průběh kritizovali.

Ostře po oznámených výsledcích reagoval Miroslav Kalousek (TOP 09). „Jsem přesvědčen, že je to začátek konce nezávislé veřejnoprávní televize. Nese za to 100% plnou odpovědnost sociální demokracie. Vím, že tak nevolili, ale byl jsem příliš dlouho součástí koalic, abych věděl, čemu se zabránit dá a čemu se zabránit nedá. Vy jste měli možnost tomu zabránit a vy jste to neudělali," řekl v reakci na výsledky voleb Kalousek.

„ČSSD  nemá žádnou páku na to, aby někomu říkala, koho má škrtat," ohradil se Ondřej Veselý, místopředseda klubu ČSSD.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš uvedl, že „rada bude doobsazena lidmi na základě výsledků nedůstojného politického handlu. O to víc budeme hlídat její činnost," dodal.

Piráti ve svém tiskovém oznámení po volbě v Poslanecké sněmovně konstatovali, že je ohroženo objektivní zpravodajství. „Pokud by zvolení radní nejednali odborně a nestranně, může být ohrožena objektivita zpravodajství. Vyvážené politické debaty se mohou stát minulostí. Hrozí, že veřejnoprávní ČT se stane vládní propagandistickou televizí,“ sdělil poslanec Tomáš Martínek, člen volebního sněmovního výboru. 

„Vnímám právě proběhlou volbu členů Rady České televize jako vážné ohrožení svobody, nezávislosti, objektivity a vyváženosti fungování veřejnoprávního média," řekla na tiskové konferenci místopředsedkyně sněmovního volebního výboru Miroslava Němcová (ODS). Podle ní byli členové zvoleni poslanci ANO, KSČM a SPD. Sociální demokracie zůstala stranou, zásadní ale je, že to nebyla její priorita a nevyvolala kvůli tomu koaliční jednání, řekla Němcová.

Poslanec STAN Petr Gazdík mluví o politizaci Rady ČT. „Ve stínu vykrádání obecních rozpočtů dnes demagogická část politického spektra definitivně ovládla kontrolu veřejnoprávních médií. Považuji to za alarmující stav a ohrožení nezávislosti jednoho ze stěžejních pilířů demokracie," sdělil v tiskové zprávě. „Byť jsme jako opozice vystupovali jednotně s cílem bránit nezávislost České televize, hlasovací mašina komunisticko-populisticko-fašistické koalice je zkrátka v přesile," napsal v tiskovém komentáři místopředseda STAN Gazdík.

Přehled: Jak vidí Českou televizi finalisté volby do rady?

úterý 3. března 2020

Ekonomku Hanu Lipovskou navrhla do rady Česká biskupská konference.  Při veřejném slyšení ve volebním výboru uvedla, že financování a hospodaření ČT je ohroženo, a tím je ohrožena svoboda a demokracie. „Je třeba prozkoumat možnosti veřejné služby ve smyslu služby živené televizními poplatky," uvedla rovněž a dodala, že s úkolem ČT poskytovat veřejnou službu podle zákona o ČT nepolemizuje. 

V médiích se také propírala její působnost v Institutu Václava Klause, kde podle svých slov nepůsobí od 31.12. 2019. Nedávno byla také zachycena ve společnosti mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka, náhodně je zachytila kamera ČT.

Novináře Pavla Matochu navrhl Spolek Všehrd, Šachový svaz ČR a Centrum ekonomických studií Vysoké školy ekonomie a managementu. Ten členům volebního výboru mj. řekl, že je řada oblastí, kde ČT bude muset šetřit, pokud nebude vůle přijmout vyšší příjmy. Garantoval rovněž, že bude nezávislý na jakémkoli názoru Václava Klause mladšího (zná se s ním z šachového klubu), jeho názory nemají mít jakýkoli vliv na jeho případnou práci v Radě ČT.

Moderátor Lubomíra Xavera Veselého navrhlo Centrum pro občanské svobody. Při veřejném slyšení ve výboru označil za důležitou původní tvorbu, regionální vysílání, transparentnost v hospodaření a prostor pro každý názor. „ČT by neměla být VIP klubem," uvedl. Dodal, že s žádnou lobbistickou skupinou nespolupracuje (uvedl v reakci na nominující organizaci), Václavu Klausovi ml. se necítí být zavázán, ani žádnému jinému politikovi.

Sněmovna vybírala členy Rady České televize za šestici lidí, kterým skončil mandát 26. března. Jednalo se o bývalého předsedu Jana Bednáře a řadové členy Luboše Beniaka, Vratislava Dostála, Michaela Hausera, Ivanu Levou a Vlastimila Venclíka

-mav-, -čtk-