Magazín Vogue CS má podle prvních čísel 97 tisíc čtenářů

pondělí, 18. května 2020, 17:00 Aktuality, Tisk MediaGuru

Data výzkumu čtenosti Media projektu přinášejí poprvé i čísla o čtenosti česko-slovenské verze magazínu Vogue.

Zdroj: V24 Media

Zdroj: V24 Media

V aktuálních výsledcích čtenosti, které přináší výzkum Media projekt za období posledního čtvrtletí 2019 a prvního čtvrtletí 2020, se poprvé objevují také výsledky magazínu Vogue CS. Čtenost na vydání tohoto módního magazínu představovala ve sledovaném období 97 tisíc čtenářů.

Magazín Vogue CS (vydává V24 Media) už je delší dobu přítomný v auditu nákladů tisku ABC ČR, ve sledovaném období dosahoval jeho průměrný prodej 14,4 tis. výtisků. 

Časopisy životního stylu pro ženy, čtenost na vydání (tis. osob)

  čtenost na vydání (tis. osob) Prodaný náklad
Žena a život 238 000 35 219
Svět ženy 204 000 24 736
Marianne 171 000 31 260
Glanc 160 000 31 181
Kreativ Praktická žena 154 000 13 651
Elle 143 000 26 134
Cosmopolitan 116 000 16 462
Moje psychologie 100 000 9 289
Vogue 97 000 14 374
Dieta 93 000 14 031
Joy 77 000 14 789
Marie Claire 60 000 16 886
Kondice 60 000 10 714
Harper´s Bazaar 51 000 18 423

Zdroj: Media projekt, Unie vydavatelů, ASMEA, Stem/Mark, Median

V pandemii uvedl Vogue CS několik aktivit

Vogue CS uvedl během pandemie aktivitu Vogue Supports Local, která podporuje módní návrháře, seniory, knižní nakladatele i gastronomii. „Když vláda ČR vyhlásila nouzový stav a všichni jsme byli nuceni kvůli koronavirové pandemii zůstat doma, přemýšleli jsme, jak nejenom zabavit naše čtenáře a komunitu na sociálních sítích, ale také podpořit ty, kteří nastalou situací nejvíce strádají, ať ekonomicky nebo sociálně," vysvětlila šéfredaktorka Vogue CS Andrea Běhounková, podle které se komunita dále rozšiřuje. 

Další aktivitou je Vogue Supports Local Fashion, který má  být největším letošním projektem Vogue. „Pevně věřím, že je alternativou Mercedes Benz Prague Fashion Weeku, který se z pochopitelných důvodů nemohl konat. Naše iniciativa zahrnuje více než 40 českých a slovenských módních značek. První prezentace proběhla 22. dubna a další následují každou středu a pátek na všech digitálních platformách Vogue CS. Zatím to vypadá, že finále nebude dříve než v polovině června. Oslovili jsme téměř všechny fashion designéry a jsem mile překvapená, že drtivá většina z nich naši nabídku přijala a během krátké doby připravila prezentaci, ať už v podobě videí, lookboků nebo teaserů. Důležitou součástí celého projektu je i Vogue Verdict, který by měl všem dát jakousi zpětnou vazbu. Dva stálí spolupracovníci Vogue CS Eva Sýkorová a Piotr Zachara pravidelně každé pondělí odprezentované kolekce zhodnotí a budou debatovat o tom, které kolekce jsou podle jejich názoru nejlepší," přiblížila dále Běhounková.

Módní magazín se rovněž spojil  s Nadací Táni  Kuchařové Krása pomoci a vyhlásil veřejnou sbírku knih. „Na našem webu najdete seznam deseti knížek, který sestavil ve spolupráci s knihkupectvím Martinus editor Vogue CS Ondřej Lipár. Princip je velmi jednoduchý a každá knížka, kterou zakoupíte poputuje do dvou domovů pro seniory a udělá velikou radost, ale samozřejmě také pomůže nastartovat knižní byznys, který je po dvouměsíčním výpadku v těžké krizi," popisuje šéfredaktorka. 

Vedle toho na Instagramu každý večer čeští herci a herečky četli živě nejdříve knihu Jiřího Hájíčka Plachetnice na vinětách a následně sbírku povídek Krvavý Bronx.

Vzhledem k tomu, že postupně dochází k uvolňování restrikcí, časopis se vrací do běžného režimu a bude se opět více soustředit na výrobu dalšího tištěného vydání, které by se na stáncích mělo objevit v půlce června. 

Otázka pro Andreu Běhounkovou

  • Jak se pandemie Covid-19 odrazila na časopisu Vogue?

 Asi jako ve všech oborech více, než jsme si kdy dokázali představit. Ze dne na den jsme přišli o možnost vyrábět obsah. Nešlo cestovat a dostat do studia více jak dva lidi bylo nemožné. I tak jsme si ale poradili a necelé dva týdny po vyhlášení nouzového stavu odeslali do tisku vydání, které je aktuálně na stáncích. Nicméně mnoho věcí se změnilo a změní a jen máloco se vrátí do dřívějších kolejí, módní průmysl nevyjímaje. Nedokáži předpovědět jeho budoucnost, ale nevěřím, že bychom se chtěli nebo měli vracet do stavu před koronavirovou pandemií.  Anna Wintour, která je od loňského roku pověřena kreativním vedením všech edicí Vogue na světě, vyzvala všechny šéfredaktory a šéfredaktorky, abychom se spojili a pomohli módnímu průmyslu překonat krizi, která nás všechny čeká. Jsme v intenzivním kontaktu a vzájemná provázanost různých edic tak ještě sílí. Takový postup nemá v minulosti obdoby. Zatím nemůžu nic konkrétního prozrazovat, ale zářijové vydání přinese velkou změnu a věřím, že nová éra Vogue potvrdí, že jedna z nejmladších edicí - ta naše - se vydala správným směrem už na svém začátku před dvěma lety. Módní časopisy a módní průmysl mají šanci přežít jen tehdy, pokud rychloobrátkový konzum nahradí kurátorsky připravovaným obsahem a seasons se vymění za reasons.

-mav-