Soukup: Inzertní výpadky delší než půl roku nepřežije žádná televize

čtvrtek, 28. května 2020, 08:05 TV, Koronavirus na jaře 2020 MediaGuru

Koronavirová pandemie bude mít dopady na celý mediální sektor, zaznělo v pořadu Aréna Jaromíra Soukupa.

Zdroj: TV Barrandov

Zdroj: TV Barrandov

Žádná televizní stanice nepřežije podle majitele TV Barrandov Jaromíra Soukupa situaci, kdy inzertní výpadky v důsledku koronavirové krize budou trvat půl až tři čtvrtě roku. Uvedl to ve středečním pořadu Aréna Jaromíra Soukupa, jehož hosty byli novináři Jindřich Šídlo, Luděk Staněk a čerstvě zvolený člen Rady ČT Lubomír Xaver Veselý. Z diskuse vyplynulo, že zatím není jasné, na jak dlouho inzerenti své kampaně omezí.

Soukup při debatě o dopadu krize na média uvedl, že pandemie televizi zasahuje zásadně. „Stoupá počet diváků, ale dramaticky klesá poptávka po reklamě. Klasický zdravý televizní model, kdy se stoupajícím počtem diváků rostou tržby, se hroutí,“ popsal. Náklady na výrobu pořadů jsou zároveň fixní bez ohledu na to, jestli sledovanost roste, nebo klesá.

„Naše vydavatelství (Empresa Media, pozn. red.) a televize produkují obsah, který prodávají inzerentům a čtenářům. Zatím se to dařilo jakž takž, takže nějakou velkou krizi za sebou nemáme, ale pokud to takhle půjde dál, tak nás čeká,“ dodal Jaromír Soukup, který se domnívá, že krize nejvíc dopadne na tištěné deníky.

Podle Jindřicha Šídla spočívá nebezpečí silného dopadu krize na média v tom, že bude přímo ohrožena demokracie. Krize podle jeho názoru zasáhne celý mediální sektor od deníků po velké televize a internetové servery.

-mav-