Spotify: Všední den u nás teď vypadá jako víkend

sobota, 9. května 2020, 08:20 Internet & Mobil, Koronavirus na jaře 2020 MediaGuru

Spotify zaznamenává nárůst uživatelů na televizích a herních konzolích, naopak v autě či na wearables jejich zájem poklesl.

Zdroj: Spotify

Zdroj: Spotify

Hudební platforma Spotify pozoruje v době pandemie změnu chování svých uživatelů. Jak píše ve své zprávě k výsledkům za první čtvrtletí, „každý den teď vypadá jako víkend“. Využívání Spotify v autě, na wearables či přes web pokleslo poté, co lidé přestali dojíždět do práce. Naopak až o 50 % vzrostl poslech přes televize a herní konzole. 

Každodenní ranní rutina pracujících se v uplynulých týdnech změnila. Čas strávený poslechem u vaření, domácích prací, relaxování či chvilek s rodinou narostl dvouciferně. Rovněž byl zaznamenán růst u vyhledávání výrazů „chill“ a „instrumental“ nebo podcastů na téma wellness a meditace. Z průzkumu, který si Spotify nechal zpracovat v USA, navíc vyplývá, že dva z pěti dotázaných hudbu v těchto poslouchají ke zvládání stresu častěji než obvykle. 

Počet denních aktivních uživatelů Spotify za první čtvrtletí poklesl, zejména v některých zemích, například v Itálii nebo Španělsku. Navzdory tomu došlo z pohledu měsíčních aktivních uživatelů k nárůstu o 31 % na celkových 286 milionů, počet předplatitelů prémiové verze bez reklam rovněž stoupl o 31 % na celkových 130 milionů. „Máme štěstí, že naše oblast podnikání je aktuálně zasažena jen málo, a doufáme, že poskytování hudby a informací a pro mnohé i úniku přináší lidem radost a pohodlí,“ popisuje hudební platforma. 

Celkově hudební platforma vygenerovala tržby ve výši 2 mld. dolarů. Zatímco z předplatného se jí je daří navyšovat, u reklamních výnosů je vidět v důsledku utahování marketingových rozpočtů zpomalení, a to zejména v posledních třech týdnech prvního čtvrtletí. Nejvíce postižena byla programatická reklama. Podle CEO Spotify Daniela Eka se v této době vyplácí poměrně nízká závislost na reklamě, která se na celkovém obratu podílí jen 10 %. 

I nadále Spotify hodlá investovat do obsahu – v únoru například platforma koupila společnost The Ringer, jež je podepsána pod třicítkou podcastů. V současnosti poslouchá podcasty 19 % měsíčních aktivních uživatelů, přičemž koncem loňského roku to bylo jen 16 %. Poslechovost podcastů přitom nadále roste, meziročně až trojciferně. „Stále věříme, že naše investice do podcastů platformě prospějí, pozorujeme jejich celkový přínos pro užívání, interakci i retenci zákazníků ať už na bezplatné, či prémiové verzi,“ vysvětluje společnost. 

Spotify využije svá data k cílení reklamy v podcastech

pondělí 20. ledna 2020

-stk-