Trump dal přezkoumat právní rámec sociálních sítí

sobota, 30. května 2020, 08:55 Internet & Mobil MediaGuru

Americký prezident nařídil zrevidovat postavení sociálních sítí. Stěžuje si na cenzuru, platformám hrozí regulací.

Zdroj: Twitter

Zdroj: Twitter

Rozmíšky Donalda Trumpa s provozovateli sociálních sítí postoupily na novou úroveň – tentokrát už legislativní. Prezident USA ve čtvrtek podepsal dekret nařizující přezkoumat zákon, který z online platforem snímá právní zodpovědnost za uživateli zveřejňovaný obsah, popisuje agentura Reuters. Podle politikovy argumentace se například Twitter jako pouhý zprostředkovatel názorů rozhodně nechová. Mikroblogovací platforma, kterou Trump jako hlavní kanál pro svou politickou komunikaci začal používat už před mnoha lety, nyní vykazuje rysy „politického aktivismu“ a „cenzury“, tvrdí Trump. 

Prezident k opatření přistoupil poté, co Twitter označil jeho příspěvky na téma údajné snadno manipulovatelnosti korespondenčního hlasování za zavádějící. Provozovatel platformy pod Trumpův tweet umístil odkaz ve znění „zjistěte si fakta o korespondenčním hlasování“. Odkaz vede na článek portálu CNN o tom, že podobné pochyby o férovosti voleb na dálku nejsou opodstatněné. 

„Naším záměrem je propojit vzájemně odporující si tvrzení, poukázat na spornou informaci a nechat na lidech, aby si udělali vlastní názor,“ reagoval zakladatel Twitteru Jack Dorsey.

Správci Twitteru v „dohledu“ nad politickým obsahem neustávají. V pátek nechali skrýt jeden z Trumpových tweetů na téma nepokojů a rabování v Minneapolis, kde přislušník policie tak dlouho klečel na krku zatýkaného George Floyda, až způsobil jeho udušení. Podle moderátorů obsahu Twitteru se Trump ve svém příspěvku dopustil adorace násilí. Zakončil jej větou, že jakmile opět začne rabování, začne i střelba z řad americké armády. Mimo uživatelský dosah ale post nezmizel úplně, zájemci se k němu mohou přes upozornění proklikat. 

Zastánci politiky Twitteru argumentují právě tím, že síť obsah nemaže, „jen“ k němu dodává upozornění. Proti Trumpovým krokům zaznívají i hlasy opírající se o právní dopady jeho dekretu. Podle mluvčího Facebooku Andyho Stonea z dosud fungujícího zákonu netěží jen jeho zaměstnavatel. „Kromě toho, že je norma základním stavebním kamenem fungování internetu, dovoluje například webu The New York Times provozovat čtenářské diskuze,“ tvrdí Stone.

Největší sociální síť světa nicméně razí trochu jiný přístup než konkurenční Twitter. Šéf Facebooku Mark Zuckerberg v reakci na kauzu opětovně uvedl, že jeho firma se nehodlá stavět do role arbitra pravdy. Už dříve deklaroval, že prohlášení politiků a jejich sponzorované příspěvky Facebook nebude posuzovat z hlediska faktické správnosti, ačkoliv se jinak platforma hlásí k boji proti šíření falešných zpráv.

Trump kritizuje fungování masových i síťových médií od svého zvolení do Bílého domu prakticky neustále. Včera si opět přisadil s názorem, největší světové sociální sítě „umlčují konzervativní hlasy“ a ovlivňují kampaň před nadcházejícími prezidentskými volbami. „Budeme je silně regulovat, nebo je zavřeme, než abychom to dopustili,“ napsal prezident.

Podle agentury AP je však otázka, zda prezidentův příkaz vůbec může pomoci prosadit zásadní změny ve fungování digitálních médií. Bez podpory opozičními demokraty ovládaného Kongresu ke změně zákona nedojde. 

-riv-

Náhledové foto: Shutterstock