Vláda rozhodla o posunu přechodu na DVB-T2 na říjen

úterý, 26. května 2020, 07:30 Aktuality, TV MediaGuru

Podle Českých Radiokomunikací by se vypínání vysílačů DVB-T mohlo obnovit v polovině července.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Vláda v pondělí rozhodla o posunu dokončení přechodu na nový standard digitálního televizního vysílání DVB-T2 o čtyři měsíce na konec října. Posun si vyžádá maximálně 50 milionů Kč navíc. Vyplývá to z informací na vládních internetových stránkách. V březnu bylo vypínání stávajících vysílačů kvůli koronaviru pozastaveno. Podle Českých Radiokomunikací by se vypínání vysílačů DVB-T mohlo obnovit v polovině července.

Přechod na DVB-T2 byl podle ministerstva průmyslu a obchodu před pozastavením kvůli epidemii zhruba v jedné třetině. Uskutečnil se v Praze a Středočeském kraji a částečně v ostatních českých krajích. 

Vít Vážan: Přechod na DVB-T2 dostane nový časový plán

pondělí 20. dubna 2020

S ohledem na uvolňování opatření přijatých v souvislosti s pandemii, zejména otevíráním obchodů se spotřební elektronikou, je podle ministerstva žádoucí v procesu pokračovat, aby se dokončením procesu uvolnilo pásmo 700 MHz ve prospěch mobilních datových sítí. Pásmo by se mělo uvolnit před zahájením aukce kmitočtů, které se čeká na podzim.

Změna bude mít dopad na radiokomunikační účet, který spravuje Český telekomunikační úřad. Kvůli prodloužení souběžného vysílání ve standardu DVB-T a DVB-T2 se náklady zvednou maximálně o 50 milionů Kč.

-čtk-