Zahájila nová síť digitálního rozhlasu DAB+ pro soukromá radia

úterý, 19. května 2020, 14:55 Aktuality, Rádio MediaGuru

České Radiokomunikace zprovoznily novou vysílací síť digitálního rozhlasu DAB+, vysílají v ní soukromá rádia.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

České Radiokomunikace (CRA) zprovoznily novou vysílací síť digitálního rozhlasu DAB+. Pokrývá Prahu, Plzeň, Ostravu a okolí. Vysílá v ní 12 soukromých rozhlasových stanic: Radio Impuls, Rockzone, Český Impuls, Radio Dechovka, Frekvence 1, Evropa 2, Radio Z, Pigy radio, Blaník Praha, Hitradio City, Expres FM Classic Praha.

Některé z těchto stanic nejsou dostupné v běžném analogovém FM vysílání. Nová síť je aktuálně dostupná celkově pětině obyvatel Česka (20 %).

„Rozhlas je posledním analogovým médiem, které na digitalizaci a její rozšíření ještě čeká,“ uvedl generální ředitel CRA Vít Vážan. „Na rozhlasové digitalizaci intenzivně pracujeme společně s Českým rozhlasem a nyní také se soukromými rozhlasovými stanicemi. K rozšíření digitálního rozhlasového vysílání by mělo přispět také to, že DAB+ přijímače jsou již dnes součástí standardní výbavy mnoha nových řad automobilů,“ dodal.

CRA plánují v nové DAB síti rozvíjet také nové audiovizuální služby, jako jsou mapy se zobrazováním dopravní situace, zobrazování sportovních výsledků a další.

V Praze vysílá síť na kmitočtu 7A (188,928 MHz). V Plzni je dostupná na kmitočtu 6D (187,072 MHz) a v Ostravě na kmitočtu 7D (194,064 MHz).

-mav-