ADC upozorňuje kampaní na ohrožený druh – kulturu

pondělí, 8. června 2020, 17:10 Aktuality, Reklama MediaGuru

Art Directors Club přichází s další vlnou projektu, ve kterém jeho členové dostávají prostor pro vyjádření se ke společenským tématům.

Zdroj: ADC

Zdroj: ADC

Art Directors Club (ADC) spouští další kampaň v rámci svého projektu, v němž se jeho členové mohou vyjádřit ke společenským tématům na venkovních nosičích v hlavním městě. Červnová kampaň „Kultura je ohrožený druh“ upozorňuje na důležitost podpory odvětví těžce zasaženého koronavirovými opatřeními. Se svým týmem ji připravil Jakub Cabejšek, člen ADC a kreativní ředitel agentur Mark BBDO a Proximity.

Kampaň je pojata jako encyklopedie ohrožených druhů – profesionálů z oblasti kultury, kteří v důsledku vládních nařízení náhle přišli o práci a dostali se do existenčních problémů. S nadsázkou představuje méně známá, ale o to vzácnější povolání, bez kterých se živá kultura neobejde: zvukaře, kulisáky nebo osvětlovače.

„Obecně chceme poukázat na to, že když vymizí kulturní rozmanitost, může se brzy stát velký průšvih. Podobně jako je tomu v přírodě – proto ta paralela. Kromě toho je naše branže s kulturou úzce provázána a máme tak společný zájem na tom, aby to lidé v tomhle odvětví nezabalili,“ vysvětluje Daniel Petkevič, senior copywriter z Mark BBDO.

Zdroj: ADC

Zdroj: ADC

Zdroj: ADC

Zdroj: ADC

Zdroj: ADC

Zdroj: ADC

Ohroženým kulturním druhům vtiskla tvář ilustrátorka Troy ze studia DRAWetc., které se do projektu nezištně zapojilo. Jeho zakladatel, ilustrátor Vladimír Strejček dodává: „Naše ilustrátorské studio je celé z ohrožených druhů, proto si navzájem pomáháme. A protože to děláme roky, tak rosteme pomalu a máme pevný kmen. Teď pomáháme my a já vím, že až bude třeba, tak někdo pomůže nám.“

Jedním ze způsobů, jak pomoci kultuře přežít, je finanční podpora od fanoušků. Kampaň odkazuje na dárcovskou platformu donio.cz, která pod hashtagem #KulturaZije sdružuje sbírky na podporu kulturních institucí a projektů v nouzi.

Kampaň bude probíhat po celý červen na billboardech a citylightech v Praze ve spolupráci s JCDecaux.

-stk-