Tesco odchází z Polska, v ČR plánuje nový formát prodejen

čtvrtek, 25. června 2020, 07:15 Aktuality, Retail MediaGuru

Tesco odchází z Polska, více než 300 prodejen koupila dánská Salling Group. Prodej má pomoct rozvoji v Česku, na Slovensku a v Maďarsku.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Už od začátku letošního roku provázely fungování obchodního řetězce Tesco v Polsku spekulace. Koncem roku 2019 údajně předložila investiční banka Barclays nabídky na prodej sítě na polském trhu. O koupi projevili zájem jak průmysloví investoři, tak investiční fondy. Nakonec celkem 301 prodejen a zhruba 7 tisíc zaměstnanců převezme za 200 milionů euro dánská retailová skupina Salling Group. Koupila také distribuční centra a polskou centrálu. Dánové mají již na polském trhu 3% podíl.

„Polský trh byl pro firmu dlouhodobě ztrátový,“ uvedl Matt Simister, generální ředitel Tesco pro střední Evropu pro ČTK a dodal, že prodej polských aktivit nyní umožní soustředit se více na rozvoj v Česku, na Slovensku a v Maďarsku. V Česku prý plánuje otevřít nové kompaktní hypermarkety menší velikosti a rozvíjet síť Žabka.

Důvodů, proč britský obchodní řetězec opouští Polsko, je více. Odborníci jeho odchod spojují se ztrátou konkurenceschopnosti. V posledním roce a půl postupně řetězec prodal v Polsku 22 prodejen. Od dubna 2015 do roku 2019 navíc Tesco v Polsku řadu prodejen uzavřelo. Obchody zúžily sortiment, vzhledově byly zastaralé a navíc se potýkaly s nedostatkem personálu. Kromě toho řetězec stáhl možnost online nákupů z menších měst, aby šetřil náklady. Po odchodu z Asie (Malajsie, Thajsko) začátkem letošního roku, tak Tesco začíná opouštět i Evropu. 

Dánská Salling Group se zaměřuje na retail a každý týden v jejích obchodech v Německu, Dánsku a Polsku obslouží 11 milionů zákazníků. Vlastní sítě Netto (diskont), Fotex (velké supermarkety), Bilka (hypermarkety) a Salling (obchodní domy). 

-zue-

Prodejny Žabka plánují letos velkou expanzi

úterý 19. května 2020