Útoky ve své reklamní síti řeší i Seznam.cz

pondělí, 15. června 2020, 07:15 Internet & Mobil MediaGuru

Po rozkliknutí reklamního sdělení dojde k přesměrování na podvodný web. Seznam tyto útoky řeší.

Zdroj: Seznam.cz

Zdroj: Seznam.cz

Společnost Seznam.cz zaznamenala stejně jako další světové weby ve své reklamní síti útoky, které mají za následek to, že po rozkliknutí reklamního sdělení dojde k přesměrování na podvodný web. Seznam uvedl, že tento incident aktivně řeší.

V současnosti má probíhat šetření a sběr informací o útočníkovi. „Doufáme, že právě tyto informace nás dovedou k tomu, kdo za útoky stojí. Bližší informace s ohledem na aktuální řešení nemůžeme v současné situaci podat. Jakmile se nám ho v datech podaří identifikovat, preventivně ho zablokujeme a pošleme informaci našemu externímu partnerovi, aby věděl, že v jeho systému došlo k preventivní blokaci podezřelého,“ sdělila MediaGuru.cz Aneta Kapuciánová, manažerka PR a interní komunikace Seznam.cz.

Útoky ale nejsou masivní, jde o jednotky případů ročně. „Už několikrát jsme zaznamenali přesměrování reklamou na podvodný web, které se naposledy odehrálo v našem reklamním systému a našich webech v neděli 7. června. Těmito útoky není postižen pouze Seznam.cz. Jedná se o globální problém, se kterým se potýkají vydavatelé reklamy po celém světě od počátku koronavirové krize,“ dodala Kapuciánová.

Seznam.cz se snaží spárovat identifikátor SID nahlášeným časem a porovnat ho s podezřelým, kterého označila v RTB. V případě, že dojde ke shodě, ví, že zablokovala toho pravého. Blokace se má projevit nejpozději do hodiny a poté se podvodná reklama přestane zobrazovat.

Útoky spouštějí skripty obsažené v kreativě reklamního sdělení, které vedou k „nežádoucímu chování“, což se projevuje i změnou obsahu stránky. Seznam.cz se snaží přijít s technickým řešením, který by tomu měl zabránit. „Kontinuálně pracujeme na implementaci různých preventivních opatření, avšak s ohledem na zákeřnost útoku je velmi obtížné jim předcházet. Abychom incidentům předešli, připravujeme projekt analýzy, jejímž cílem je útoky eliminovat,“ upřesnila Aneta Kapuciánová.

-mav-