ADC vyzývá v nové kampani k dárcovství krve

středa, 8. července 2020, 15:45 Aktuality, Reklama MediaGuru

Art Directors Club spouští další kampaň, v níž se věnuje komunikaci aktuálních společenských témat. V červenci vybízí k dárcovství krve.

Zdroj: ADC

Zdroj: ADC

Art Directors Club (ADC) pokračuje ve svém projektu UNIT, v němž se ve spolupráci se svými členy věnuje komunikaci aktuálních společenských témat. Tentokrát se bude ve veřejném prostoru věnovat tématu dárcovství krve.

Pod nejnovější kampaní je kromě ADC podepsána i organizace Český červený kříž a agentura Comtech_CAN. „Velmi si cením programu ADC UNIT, protože dává prostor myšlenkám, které by se díky finanční náročnosti v médiích, velmi těžko hlásili o slovo. Byť jsou to často palčivá témata současné společnosti, jakým je například nedostatek prvodárců krve v době, kdy seniorští dárci již nemohou pomáhat,“ popisuje kreativní ředitel agentury Petr Vlasák, pod jehož taktovkou kampaň vznikla.

Idea „Štípni smrti 3 životy“ staví na jednoduchém poznání – lidé velmi často zmiňují strach z bolesti jako důvod, proč nechodí darovat krev. Přitom zavedení jehly „jen trochu štípne“. Mnohem větší bolest by způsobila ztráta tří lidských životů, které lze zachránit díky jednomu jedinému dárci.

Vyobrazené gesto ruky na klíčovém vizuále naznačuje štípnutí; počet zbylých prstů reprezentuje tři – smrti ukradnuté – životy. Díky lidské paži se zároveň uskutečňuje i samotný odběr. „Výzva k dárcovství krve je o to naléhavější, že přichází v době, kdy se nemocnice vlivem protipandemických opatření potýkají s velkým nedostatkem krve,“ popisuje Tereza Weikertová, textařka agentury Comtech_CAN.

Nouzový stav totiž ještě umocnil klesající trend v počtu odběrů u dobrovolných dárců. Krevní zásoby je přitom třeba doplňovat neustále, jelikož vydrží čerstvé jen po dobu 42 dnů. Prosba se tak obrací nejen k prvodárcům, ale rovněž k potenciálním pravidelným dárcům krve.

S kampaní bude možné se setkávat v ulicích hlavního města Prahy po celý červenec. Vybrané vitríny na zastávkách a billboardové plochy poskytl zdarma partner projektu, společnost JCDecaux. Do projektu je partnersky zapojený i Shutterstock.

-stk-