Netflix rostl i ve druhém čtvrtletí, dál ale očekává zpomalení

pátek, 17. července 2020, 11:40 Internet & Mobil MediaGuru

Také ve druhém letošním čtvrtletí těžil Netflix z přítomnosti lidí doma a zaznamenal vyšší než očekávaný růst počtu předplatitelů. Pro druhou polovinu roku ale firma prognózuje zpomalení.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Americký provozovatel placené internetové televize Netflix ve druhém čtvrtletí 2020 získal po celém světě 10,1 milionu nových předplatitelů (meziročně +27 %) a celkově se tak počet předplatitelů vyšplhal k 30. červnu 2020 na 193 milionu. Firma těžila z opatření proti šíření koronaviru, kvůli kterým lidé trávili více času doma. Ve třetím čtvrtletí však Netflix počítá s prudkým zpomalením růstu, což vedlo k výraznému propadu ceny jeho akcií.

Za první pololetí se počet předplatitelů zvýšil téměř o 26 milionů zhruba na 193 milionů. Pro srovnání: za celý rok 2019 přibylo streamovací službě 28 mil. předplatitelů. Růst ve druhém čtvrtletí překonal očekávání analytiků, kteří jej odhadovali asi na 8,1 milionu. Ve třetím čtvrtletí ale firma očekává jen 2,5 milionu nových předplatitelů, zatímco analytici předpovídali nárůst o 5,1 milionu, poznamenala agentura Reuters.

„Jak jsme však očekávali, růst se zpomaluje, protože uživatelé se vymaňují z počátečního šoku pandemie a z omezení, která přinesla. Jak už jsme naznačili v oznámení po výsledcích za Q1, očekáváme, že počet předplatitelů bude ve druhé polovině zpomalovat z toho důvodu, že silné výsledky za první pololetí pravděpodobně odčerpaly poptávku pro pololetí druhé," uvedlo vedení společnosti v dopise akcionářům.

Vývoj počtu globálních předplatitelů Netflixu (mil.)

Zdroj: Netflix, *odhad, hodnoty se zobrazí najetím na sloupec

Výnosy společnosti ve druhém letošním čtvrtletí celkově rostly meziročně o 25 % a v období od dubna do června představovaly 6,15 mld. USD (cca 140 mld. Kč). Za celý rok 2020 Netflix stále odhaduje, že dosáhne 16% marže.

Netflix rovněž oznámil, že povýšil svého manažera Teda Sarandose, zodpovědného za obsah vysílání, do funkce spoluředitele. Sarandos tak bude stát v čele podniku po boku spoluzakladatele Reeda Hastingse.

„Ted je už po desetiletí mým partnerem. Tato změna činí oficiálním to, co už neformálně fungovalo - že Ted a já řídíme Netflix společně," uvedl Hastings. Upozornil také, že v dohledné době nemá v úmyslu z firmy odejít.

-mav-, -čtk-