Pietro Filipi ruší slevy, do popředí chce dát udržitelnost

středa, 22. července 2020, 15:45 Aktuality, Retail, Marketing MediaGuru

„Většina obchodníků se slevami počítá už při nákupu zboží a v plné ceně je tak zahrnuta mnohem vyšší marže. Je to tedy vlastně tak trochu podvod,” říká Michal Mička, majitel Pietro Filipi.

Zdroj: Pietro Filipi

Zdroj: Pietro Filipi

Česká módní značka Pietro Filipi již nechce spoléhat na marketingový tahák v podobě slev. Místo sezónních výprodejů chce do budoucna sázet na udržitelnost svého oblečení. „Většina obchodníků se slevami počítá už při nákupu zboží a v plné ceně je tak zahrnuta mnohem vyšší marže. Je to tedy vlastně tak trochu podvod,” říká k rozhodnutí Michal Mička, majitel Pietro Filipi.

Jen přibližně polovinu svého zboží prodala značka za plnou cenu. Zbytek šel na odbyt jen díky slevám. I kvůli tomu se Pietro Filipi rozhodla ke změně, nechce chrlit jednu kolekci za druhou a zlevňovat produkty pod jejich výrobní cenu. Podle Mičky jsou navíc pryč doby nových a starých kolekcí a slepého následování rychle se měnících módních trendů.

Od nynějška se Pietro Filipi zaměří na principy slow fashion, jež vyrábí kvalitní oblečení, které lidem vydrží mnohem déle než tzv. rychlá móda. Chce své zákazníky naučit, aby kupovali módních kousků méně, vybírali si je pečlivě a uvážlivě a podporovali lokální byznys.

„Každý náš produkt je vyroben z pečlivě vybíraných kvalitních látek a designován lokálními návrháři. Klademe důraz na to, aby velká část naší kolekce byla tvořena tzv. basic kousky – oblečením, které je nadčasové a nadsezónní. Celosvětově je segment prémiových značek absencí jakýchkoliv slev typický, cena produktu jednoduše odpovídá jeho kvalitě a sleva tak není potřeba,” dodává Michal Mička.

Pietro Filipi se tak vydává novou cestou v době, kdy byl módní průmysl těžce stižen pandemií koronaviru. Většina značek zvolila však kvůli uzavřeným obchodům opačnou strategii – vyprodat co nejdříve jarní a letní kolekci, i za cenu velkých ztrát, a připravit se tak na podzimní období.

-stk-