Rolls-Royce mění vizuální identitu, změn doznala i Spirit of Ecstasy

úterý, 25. srpna 2020, 10:30 Aktuality, Marketing MediaGuru

Značka Rolls-Royce se rozhodla zmodernizovat svou vizuální identitu. Změnou prošla typografie i symbol Spirit of Ecstasy neboli Silver Lady.

Nová vizuální identita značky Rolls-Royce, zdroj: Rolls-Royce.

Nová vizuální identita značky Rolls-Royce, zdroj: Rolls-Royce.

Luxusní značka Rolls-Royce přistoupila ke změnám své vizuální identity. Důvodem je proměna její zákaznické báze, která se za posledních deset let výrazně omladila. Změn doznala typografie i symbol okřídlené sošky z chladiče, které se říká Spirit of Ecstasy, Emily, Silver Lady nebo Flying Lady. Na nové identitě se podílelo studio Pentagram. 

Změnou chce Rolls-Royce reagovat na novou skladbu zákazníků. Zatímco před deseti lety se jejich průměrný věk pohyboval kolem 60 let, nyní si luxusní značku oblíbili lidé, kterým je přes 40 let. Popularitu si značka, nabízející dnes pět luxusních modelů, získává stále více také u žen. Zároveň se značka rozšířila i geograficky – z původních 25 dealerství jich vyrostlo po celém světě na 140 –, a musí být tak schopna oslovovat zákazníky z různých kulturních prostředí. 

Nová vizuální identita má být schopna reprezentovat značku nejen offline, ale i v digitálním prostředí. Zatímco logo dvou překrývajících R zůstává, změn doznala typografie. Písmo Riviera Nights bylo ještě dodatečně upraveno s cílem ponechat styl art deco, ale dodat mu moderního luxusního vyznění.

Zmodernizován byl i symbol ikonické sošky Spirit of Ecstasy, jež Rolls-Royce zdobí už od roku 1911. Zatímco na automobilech zůstane nezměněna, novou podobu získává její ilustrovaná podoba, jež má znázorňovat sílu, s níž čelí nebojácně budoucnosti. 

Barevnost vizuální identity Rolls-Royce se tradičně odvíjela od produktů značky, tedy od černé, grafitové a odstínů hnědé. Nově pracuje s fialovou barvou nazvanou Purple Spirit, jež má evokovat sílu, luxus i majestátnost. Doplňuje ji růžovo-zlatá, která má dodat značce eleganci a půvab.  

Nově identitu dotváří ozdobný vzorek nazvaný The Spirit of Ecstasy Expression, který se svou tekutou formou podobá hedvábné tkanině. Díky speciálnímu kódování se přizpůsobuje formátům, na něž je aplikován. Použít ho tak lze na tisk, výšivky i gravírování. 

Nová vizuální identita bude oficiálně představena 1. září, kdy se objeví na všech komunikačních kanálech značky, včetně jejích sociálních sítích a aplikace Whispers, určené pro majitele vozů. V průběhu dvou tří let se bude postupně propisovat do podoby jednotlivých dealerství. Objeví se také na luxusních produktech značky, jako jsou piknikové koše, boxy na šampaňské či tašky. 

-stk-