VŠE zakládá vlastní kreativní agenturu GEN

pondělí, 10. srpna 2020, 07:30 Reklama MediaGuru

Tým oboru Multimédia v ekonomické praxi na VŠE v čele se Zdeňkem Vondrou a Richardem Stiebitzem zakládá novou agenturu GEN. Zaměří se na komunikaci pro generaci Z.

Za novou agenturou Gen stojí Zdeněk Vondra a Richard Stiebitz, zdroj: VŠE.

Za novou agenturou Gen stojí Zdeněk Vondra a Richard Stiebitz, zdroj: VŠE.

Vysoká škola ekonomická (VŠE) zakládá vlastní kreativní agenturu GEN. Pod vedením Zdeňka Vondry, šéfa Katedry multimédií, a kreativce Richarda Stiebitze, se bude zaměřovat na produkty a značky oslovující generaci Z.

„​Studenti většinou na střední i vysoké škole trpí přemírou teorie, tak jsme jim chtěli poskytnout co nejvíce praxe. Nejdříve jsme jim dávali reálná zadání, pak je začali prezentovat před reálnými klienty a ukázalo se, že část studentů je vždy schopna připravit výstup, který klienta dokáže překvapit. Tak jsme začali vybrané studenty zapojovat do řešení reálných zakázek, z čehož byli nadšení,“ popisuje postupný vznik agentury Zdeněk Vondra, který spolu se svými kolegy v roce 2011 rozjel na VŠE obor Multimédia v ekonomické praxi, kde se vždy snažil propojovat vysokoškolské prostředí s agenturami, studii i profesionály z oboru.

Mezi spolupracující agentury již dlouho patří i Wunderman Thompson, z níž pochází Richard Stiebitz. „Pro agenturu Wunderman Thompson byli studenti cenným zdrojem kreativních nápadů. Vytvořili například pro České dráhy koncept neotřelé a svěží komunikace pro sociální sítě. I to bylo pro nás jakýmsi impulsem,“ přibližuje.

Katedra multimédií se zabývá vzděláváním v tvůrčí a komerční oblasti se specializací na grafiku, 3D grafiku, animaci, digitální fotografii, video, zvuk, webdesign, uživatelská rozhraní a vývoj webových aplikací nebo informačních systémů a disponuje svým vlastním vybaveným studiem. Ve spolupráci s dalšími katedrami VŠE dokáže přinést i další pohled na potřeby klienta, například ve formě datových analýz, kreativních průzkumů a testování.

Všechny výše zmíněné oblasti tak dokáže pokrýt i nová agentura GEN, kterou tvoří stálý tým sestavený z 20 studentů, absolventů a mladých kreativců. Studenti jsou přitom do agentury přijímáni na základě schopností, které prokáží ve výuce. Podle toho, v jakém předmětu projeví své schopnosti, jim je nabídnuta spolupráce, ať už v reklamě, fotografii, nebo grafice. „Jelikož je máme možnost sledovat minimálně semestr daného předmětu, a navíc máme reference od ostatních vyučujících, tak výběrové řízení není třeba a jdeme relativně najisto. A za práci studenty samozřejmě platíme,“ vysvětluje Zdeněk Vondra s tím, že vysokoškolské prostředí navíc umožňuje nepřetržitý přísun nové generace.

Agentura GEN se však ve svém náboru neuzavírá i ostatním zájemcům mimo VŠE. „Pokud se objeví někdo šikovný z jiné školy, absolvent nebo člověk z praxe, který má zájem o práci u nás a prokáže se jako přínos do našeho týmu, tak ho vezmeme,“ doplňuje Vondra.

Práce v agentuře je navíc přizpůsobena studentskému roku, který je určován zkouškovým období na konci každého semestru. „Ke zkouškovému období přistupujeme velmi opatrně, protože víme, jaké vypětí v té době studenti řeší. Snažíme se více organizovat čas a řešit kdo má kdy jaké zkoušky, aby studenti zvládli školu a zároveň aby a-gen-tura fungovala,“ říká Vondra.

Ve svém zaměření se bude nová agentura soustředit především na produkty a značky generace Z, kde je zapotřebí mladý pohled na věc. Zároveň bude ve své práci využívat i možností konzultace s experty, kteří na škole působí. Už nyní má několik zakázek za sebou. Připravila již například marketingovou komunikaci domovské fakulty, které se díky kampani „Stačí se zeptat“ zvýšil počet přihlášek o 42 %. Dále je podepsána pod tvorbou značky a komunikace pro music bar MoonClub v Dlouhé ulici v Praze. A rovněž se podílela na tvorbě obsahu pro letošní letní kampaň „Praha bez turistů“ turistické agentury Prague City Tourism.

„V současné době se nám schází zakázky na online komunikaci různých služeb, analýzu komunikačního prostředí a strategii a budování značek. Vedle toho máme poměrně velkou poptávku po videích,“ prozrazuje Vondra.

-stk-