Do Rady ČRo zvoleni Matouš a Nerušil, do RRTV nikdo

středa, 30. září 2020, 07:40 Aktuality, TV, Rádio MediaGuru

Sněmovna doplnila v úterý Radu Českého rozhlasu, do rady pro vysílání ale nezvolila nikoho.

Zdroj: MediaGuru.cz

Zdroj: MediaGuru.cz

Do Rady Českého rozhlasu Sněmovna v úterý zvolila předsedu Českého svazu chovatelů a ředitele Výstaviště v Lysé nad Labem Ondřeje Matouše. Spolu s ním v radě nově usedne scenárista a bývalý pracovník Českého rozhlasu Josef Nerušil, který nyní působí v odboru komunikace pražského arcibiskupství.

Do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání se naopak nedostali ani někdejší předseda Rady České televize Jan Mrzena, kterého nominovalo ANO, ani kandidát Pirátů Josef Šlerka, jenž je analytikem dat ze sociálních sítí a ředitelem Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky. Neuspěli ani na druhý pokus. Místo po Janě Kasalové, která v červnu v radě skončila, se tak Sněmovna pokusí obsadit v říjnu.

Rozhlasová rada je naopak kompletní. Matouš a Nerušil dostali v tajné volbě přednost před bývalým členem rady Ivanem Vodochodským a historikem Jaroslavem Šebkem, kterého navrhla Akademie věd. Pro Matouše bylo 128 ze 171 hlasujících poslanců, Nerušil dostal 91 poslaneckých hlasů.

Rada Českého rozhlasu má devět členů. Jejím prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontrolovat veřejnoprávní médium. Do působnosti rady náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtu.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání má 13 členů. Mimo jiné uděluje, mění a odnímá licence k provozování vysílání, dohlíží na pluralitu programové nabídky a informací a dbá na obsahovou nezávislost vysílání. Sleduje také obsah rozhlasového a televizního vysílání, za porušení vysílacích zákonů ukládá sankce.

-čtk-