Knihobot chystá expanzi, chce změnit vnímání antikvariátu

čtvrtek, 24. září 2020, 07:30 Aktuality, PR MediaGuru

Online prodejce knih z druhé ruky Knihobot se snaží proměnit přístup Čechů k již přečteným knihám.

Zdroj: Knihobot

Zdroj: Knihobot

Český hráč na poli online prodeje knih z druhé ruky Knihobot letos očekává, že prodá téměř 90 tisíc knih v celkové hodnotě blížící se 15 milionů korun. V příštím roce chystá expanzi, zároveň chce změnit způsob Čechů, jakým uvažují o nákupu knih. S komunikací a mediální strategií jim pomůže agentura FYI Prague.

Za poslední rok rostl Knihobot, který vykupuje a prodává starší publikace na internetu, 70% tempem. Podle svého vyjádření prodává nyní 15 až 20 % knih, které se v Česku dostanou znovu do oběhu. Mezi antikvariáty má pak asi třetinový podíl. Roste zejména díky vlastnímu modelu komisního prodeje. Knihy dokáže vyzvednout kdekoli po republice, prodejní cenu pak určí algoritmus pracující s big data z českého trhu. Rychlost prodeje většiny titulů se pohybuje kolem tří měsíců.

„De facto redefinujeme to, co si člověk představí pod knihou z antikvariátu. Naším cílem je mít silné zastoupení i mezi tituly, které jsou jen pár let staré, náš model počítá také s postupným zavedením kategorie knižních novinek. Ročně se v Česku vyrobí kolem 40 milionů knih, které po jednom přečtení skončí v knihovně, odkud se po letech posunou doslova do banánové krabice ve sklepě,“ popisuje Dominik Gazdoš, zakladatel Knihobota.

Knihobot se nyní chystá na další rozšiřování své sítě. Nejpozději v příštím roce by rád otevřel svůj druhý pražský sklad a rostl minimálně totožným tempem jako letos. „Češi jsou velice aktivní čtenáři, hlásí se k více než 12 přečteným knihám ročně. Rádi bychom tedy změnili jejich návyk tak, aby alespoň část z těchto knih koupili na Knihobotovi a po přečtení je zde opět prodali,” dodává Gazdoš.

-stk-