Serial Killer: Vítězem seriál Let, cena i pro Terapii sdílením

neděle, 27. září 2020, 08:35 Aktuality, TV MediaGuru

Třetí ročník festivalu Serial Killer odevzdal i letos cenu nejlepšímu TV seriálu střední a východní Evropy. Oceněn byl také nejlepší web seriál.

Let (Six empty seats), repro: trailer seriálu

Let (Six empty seats), repro: trailer seriálu

Letošním vítězem třetího ročníku televizního festivalu Serial Killer, který se zaměřuje na evropskou seriálovou tvorbu, se stal ruský seriál Let (Six empty seats) o šestici lidí, které zdánlivě spojuje pouze práce v jedné firmě. V momentě, kdy spadne letadlo, do kterého měli všichni nastoupit, se pro ně cosi mění. Seriál pak vypráví každou epizodu z jiného úhlu pohledu. 

Čestné uznání od poroty získal elegantní špionážní thriller z Estonska o byrokracii a motivacích stoupat za každou cenu – Zrádce (Traitor). Seriál je inspirovaný skutečnými incidenty mezi ruskými a estonskými tajnými službami, ke kterým docházelo v době, kdy se Estonsko stalo členem NATO.

Cenu za nejlepší web seriál si letos od porotce a světového odborníka na tuto kategorii Joëla Bassageta odnesla česká série televize Mall.tv – Terapie sdílením. Tento seriál je založen na fenoménu sociálních sítí autorské dvojice Ester Geislerová – Josefína Bakošová. Internetová televize seriál zpřístupní 18. října.

Známé je také jméno laureáta druhého ročníku ceny Progressive Killer pro pokrokovou osobnost televizní tvorby s vlastní vizí a celoevropským přesahem. Letošním držitelem ceny se stal režisér Viktor Tauš, který je také držitelem několika cen Český lev. Diváci jej mohou znát například jako tvůrce filmů Sněženky a machři po 25 letech nebo Klauni a dále televizních sérií Modré stíny, Vodník či Zrádci.

-mav-