TikTok má v USA fungovat jinak než čínská verze

pátek, 25. září 2020, 07:30 Internet & Mobil MediaGuru

Prodej zahraniční části čínské aplikace TikTok získal jasnější obrysy. Přesto zůstává několik zásadních proměnných.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Sociální síť TikTok se zřejmě bude na mimočínských trzích od originálu lišit. Vyplývá to z podmínek dohody firmou ByteDance – provozovatelem TikToku – a americkými společnostmi Oracle a Walmart, které by měly část aktivit ByteDance převzít. Učinily by tak prostřednictvím akvizice podílu v nové entitě TikTok Global. Ujednání již o víkendu podpořil americký prezident Donald Trump. Ten před časem pohrozil zákazem aktivit TikToku v USA, pokud zůstanou pod čínskou kontrolou. Pokud se dohoda naplní, změní tím do jisté míry mimo jiné marketingový potenciál TikToku, způsob uchovávání uživatelských dat, ba dokonce nejspíš i zdrojový kód verze určené pro trhy mimo Čínu.

Maloobchodní řetězec Walmart slíbil ve společném prohlášení s Oraclem poskytnout pro potřeby aplikace veškerý sortiment zboží a služeb ze svého e-shopu, stejně jako systém pro správu dodavatelského řetězce a technologie pro platbu a měření účinnosti reklamy. Pokud jde o IT společnost Oracle, ta by dala k dispozici vlastní cloudové řešení, kde plánuje uchovávat data amerických uživatelů TikToku. Součástí ujednání má být i to, že ByteDance dá firmě Oracle k nahlédnutí zdrojový kód sociální sítě. I když nemá jít o kompletní předání fungujícího kódu, i to je podle Pekingu příliš odvážný požadavek. Čína chce za každou cenu zamezit vývozu technologií umělé inteligence ze země. Právě fungování algoritmů TiktToku ale představuje jednu z nejcennějších složek aplikace. Ta vyniká mimo jiné tím, že se jí daří připoutávat uživatele k obrazovce na stále delší dobu. Velkou roli v tom hrají právě i algoritmy doporučující nový obsah ke zhlédnutí každému podle jeho vlastní chuti.

Peking má o dohodě jasno

„Pokud bude muset stávající zdrojový kód přepsat či přetvořit společnost bez zkušeností s vývojem sociálních sítí (míněna Oracle, pozn. red.), mohlo by to mít zásadní vliv na fungování těchto algoritmů,“ popisuje server Social Media Today

V současnosti ale nelze podmínky dohody brát v žádném případě za finální. Peking ji pravděpodobně neschválí, podle čínského státního listu Global Times je ujednání „nespravedlivé“. Jiná tamní státní publikace China Daily hovoří o „gangsterských praktikách“ a „špinavé dohodě“ kvůli tomu, že Trump nutí ByteDance se vzdát kontroly nad americkým byznysem TikToku. Situace je ale nepřehledná: mezi oběma stranami není shoda ani v tom, co reálně vyplývá z rozložení vlastnických podílů v entitě TikTok Global. Oraclu a Walmartu má formálně připadat jen 20 procent společnosti, Trump ale hovoří o tom, že američtí investoři v ní budou kontrolovat 53 procent. Argumentuje množstvím venture kapitálu, který od zahraničních investorů získala společnost ByteDance. Nepanuje-li mezi Washingtonem a Pekingem shoda ani na tak základní věci, je realistické čekat další turbulence.

-riv-