Mediální investice za první tři čtvrtletí se drží na loňské úrovni

úterý, 20. října 2020, 13:20 Reklama MediaGuru

Monitorované investice do nákupu reklamního prostoru v médiích za tři čtvrtletí jsou v souhrnu na téměř srovnatelné úrovni jako ve stejném období loni.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Souhrnný objem směřovaný do nákupu reklamního prostoru v médiích za prvních devět měsíců roku 2020 dosahuje téměř stejné výše jako loni za srovnatelné období. Ukazují to data monitoringu Nielsen Admosphere.

Výpadek, který reklamnímu trhu přinesla letošní koronavirová pandemie, ale dorovnává zejména televizní reklama. Venkovní reklama a reklama v tištěných médiích vykazuje za tři čtvrtletí roku dvouciferný pokles, nižší objem než za prvních devět loňských měsíců přisuzuje monitoring také rádiové reklamě.

Za prvních devět měsíců si televizní reklama připsala 6% růst a díky tomu je monitorovaný objem reklamních investic na celém mediálním trhu meziročně nižší jen o jedno procento. Jak už ale bylo uvedeno, rozdíly jsou mezi jednotlivými mediatypy.

Také v září se přitom podle dat z monitoringu dařilo především televizní reklamě, která si ve srovnání s loňským zářím připsala 13% nárůst. Lepší výsledky má v letošním září také rádiová reklama (+9 %), naopak snížení vykazuje v datech za září tištěná reklama. 

Monitorované reklamní investice v médiích, zdroj: Nielsen Admosphere

Monitorované reklamní investice v médiích, zdroj: Nielsen Admosphere

Součástí přehledu není internetová reklama, a to proto, že monitoring postihuje jen display reklamu a video reklamu a nezohledňuje všechny formy internetové reklamy. Podle projektu adMonitoring, který sleduje právě display reklamu, byl ale trend reklamních investic v internetové display reklamě v letošním září příznivý, meziročně se měl zvýšit o cca 20 %.

-mav-