PKN Orlen chce koupit 20 polských lokálních deníků

sobota, 10. října 2020, 09:05 Tisk MediaGuru

PKN Orlen jedná s německým podnikem Verlagsgruppe Passau (VGP) o koupi vydavatelství Polska Press.

Portfolio polských regionálních deníků společnosti Polska Press, zdroj: Polska Press

Portfolio polských regionálních deníků společnosti Polska Press, zdroj: Polska Press

Největší polská petrochemická společnost PKN Orlen jedná s německým podnikem Verlagsgruppe Passau (VGP) o koupi vydavatelství Polska Press. To vlastní 20 z 24 polských regionálních deníků. Informoval o tom týdeník The Economist.

Polský stát drží v PKN Orlen podíl 27,52 procent. Předseda polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński v červenci uvedl, že se Varšava bude snažit vytvořit pravidla, která by v zemi omezila působnost médií v cizím vlastnictví.

Třebaže náklad většiny z dvou desítek dotčených deníků je nízký, pro vládní stranu jsou důležité, protože jejich čtenáři pochází z katolického venkova, který utváří jádro elektorátu Pis, napsal The Economist.

Britský list ve spojení s plánovanou transakcí připomíná červencové vystoupení Kaczyńského, krátce po znovuzvolení prezidenta Andrzeje Dudy. Šéf PiSu tehdy uvedl, že zahraniční investoři by měli vlastnit maximálně 30 procent polských médií. Chce též omezit počet médií, která může vlastnit jedna skupina.

Součástí polské skupiny PKN Orlen je od roku 2005 i český petrochemický holding Unipetrol (Benzina, Spolana, Paramo aj.).

-čtk-