Radiokomunikace 28. října dokončí přechod na DVB-T2

pondělí, 26. října 2020, 12:40 TV MediaGuru

Přechod na druhou televizní digitalizaci se chýlí ke konci, na vysílačích Českých Radiokomunikací bude završen v tomto týdnu.

České Radiokomunikace 28. října vypnutím televizního vysílání DVB-T z vysílače Ploštiny dokončí přechod na nový vysílací standard DVB-T2. Tím skončí proces přelaďování a výměn televizních přijímačů, který trval nakonec téměř rok. Týkal se zhruba 2,5 milionu českých domácností, které pozemní televizní vysílání využívají. Uvolní se tak pásmo 700 MHz pro rychlé mobilní sítě 5G.  Vyplývá to z informací firmy.

Z valašských Ploštin již v minulých dnech přestaly v DVB-T vysílat hlavní kanály komerčních stanic Nova, Prima a Barrandov na kanále 49, v tomto týdnu skončí i vysílání dalších programů Primy, Barrandova, Seznamu a Óčka na kanále 25. Všechny tyto programy již přestaly vysílat z vysílače Tlustá Hora na Zlínsku.

Na obou vysílačích již běží finální multiplexy pro DVB-T2, vyjma multiplexu 23 v Ploštinách, který bude spuštěný 29. října. Diváci, kteří dosud přechod na nový standard televizního vysílání neřešili, budou potřebovat pro zajištění bezplatného příjmu televizor nebo set top box, který umí přijmout DVB-T2 vysílání.

„Bylo to opravdu náročné období. Intenzivně jsme se připravovali několik let, nakoupili jsme velké množství technologií, zavedli certifikační proces pro televizní přijímače, proškolili výrobce, prodejce i anténářské společnosti. Vytvořili jsme a vysíláme televizní informační kanál k přechodu na DVB-T2. Projeli jsme s informační kampaní celou republiku. A především jsme celý proces zvládli tak, aby diváci měli stále zachovanou možnost bezplatného příjmu televizního vysílání,“ uvedl generální ředitel CRA Vít Vážan

Přechod na nový vysílací standard DVB-T2 odstartoval 27. listopadu 2019, kdy vypnulo DVB-T vysílání programů České televize z vysílačů Praha Žižkov a Cukrák. Původně měl skončit na konci června letošního roku, nucená pauza zaviněná situací kolem COVID-19 proces protáhla do 29.10. 2020.

Přechodem na DVB-T2 získají diváci všechny nejsledovanější TV programy zdarma a řadu z nich v HD kvalitě. Prostřednictvím DVB-T2 a HbbTV (červeného tlačítka), kterým je vybavena naprostá většina všech televizorů, diváci získají přístup k IPTV službám televizních stanic přes internet.

Platformu pozemního vysílání využívá pro příjem televize v Česku 55 procent domácností. Pozemní televizní vysílání pokrývá svým signálem více než 99 procent domácností v ČR a pozemní televize je pro diváky jedinou bezplatnou platformou.

Kmitočty pro pozemní televizní vysílání v DVB-T2 jsou státem garantovány nejméně do roku 2030.

-mav-, -čtk-