Sledovanost TV zpravodajství i webů se opět zvyšuje

pondělí, 19. října 2020, 08:05 TV, Internet & Mobil MediaGuru

Druhá vlna pandemie přináší rostoucí zájem veřejnosti o informace, ukazují data televizní a internetové návštěvnosti.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

S nástupem druhé vlny pandemie koronaviru a s vyhlášeným nouzovým stavem od pondělí 5. října se opět zvyšuje zájem lidí o informace z médií. Zpravodajské televizní stanice v uplynulém týdnu zvýšily svůj podíl na sledovanosti, vyplývá z dat ATO-Nielsen Admosphere.

Podíl zpravodajské stanice ČT24 překonal v týdnu od 12. října (42. týden) hranici 7 % (7,07 %, 15+, celý den), což bylo o necelé dva procentní body (+1,43 pb.) více než o týden dříve (41. týden). Svůj podíl na sledovanosti mírně zvýšila v minulém týdnu i CNN Prima News na 0,57 %.

Také zájem o hlavní zpravodajské televizní stanice byl v minulém týdnu ve srovnání s předcházejícím týdnem vyšší. Počet diváků relace Události se zvýšil v průměru o cca 20 % na ČT1 a téměř o třetinu na ČT24. Navýšení počtu diváků vykazovaly i komerční stanice (Nova, Prima) se svými hlavními zpravodajskými relacemi. Navýšení počtu diváků bylo v jejich případě mezi jednotlivými týdny na úrovni cca pěti až deseti procent.

Zvyšuje se ale také návštěvnost zpravodajských internetových stránek. Počet návštěv webů, které jsou zapojeny v měření internetové návštěvnosti NetMonitor a jsou zařazeny do kategorie Zpravodajství, se v minulém týdnu zvýšil o více než deset procent. Počet zhlédnutých stránek narostl ještě výrazněji, a to o téměř pětinu (zdroj: NetMonitor).

Ukazuje se rovněž, že lidé mají důvěru v média veřejné služby. Z průzkumu Kantar CZ, který v neděli zveřejnila Česká televize (ČT), plyne, že v souvislosti s informacemi o covidu-19 důvěřuje nejvíc  Čechů expertům a epidemiologům, jsou to více než tři čtvrtiny. Naopak nejméně v tomto ohledu věří premiérovi Andreji Babišovi (ANO), jeho informacím důvěřuje 36 procent lidí. Za epidemiology a experty následují veřejnoprávní média – Český rozhlas a Česká televize, jejich informacím důvěřuje 69 procent, respektive 68 procent lidí. Čtveřici nejdůvěryhodnějších zdrojů uzavírá hlavní hygienička Jarmila Rážová se 67 procenty.

-mav-