ČT o Vánocích: Pohádka O vánoční hvězdě nebo film Božena

úterý, 3. listopadu 2020, 15:55 TV MediaGuru

Česká televize pokračuje v tradici původních premiérových pohádek o vánočních svátcích. V novém roce uvede i čtyřdílný televizní film Božena.

O vánoční hvězdě, zdroj: Česká televize

O vánoční hvězdě, zdroj: Česká televize

Česká televize odvysílá letos na Štědrý večer premiérovou pohádku O vánoční hvězdě pojednávající o síle čisté a nesobecké lásky. „Na Štědrý večer uvidí naši diváci premiéru příběhu O vánoční hvězdě, který propojuje lidský svět, inspirovaný obrázky Josefa Lady, s hvězdným nebem plným unikátních filmových efektů,“ uvedl k novince generální ředitel ČT Petr Dvořák. Pohádku režíroval Karel Janák, v hereckých rolích se představí Vojtěch Kotek, Tereza Ramba, Aňa Geislerová, Matěj Hádek nebo Ondřej Sokol.

Na První svátek vánoční Česká televize nabídne výpravný snímek pro celou rodinu, Hodinářův učeň, o hrách osudu, lásce, lidské malosti, ale také odvaze a šikovnosti. „Žánr pohádky je nesmrtelný, ale nikoliv bezedný, a proto se jisté motivy a schémata chtě nechtě opakují a vzájemně se sobě podobají. Vymyslet, napsat a realizovat originální příběh je kumšt. Pohádka režisérky Jitky Rudolfové je v mnoha ohledech atypická a originální, a to je, pevně doufám, dobré znamení,“ říká představitel hlavní role hamižného hodináře Viktor Preiss.

Posedmé bude součástí svátečního programu koprodukční česko-slovenská pohádka. Nese název O léčivé vodě a ČT ji nabídne v režii Jána Sebechlebského na Druhý svátek vánoční. Také ta líčí příběhy o lásce a spravedlnosti. Hrají např. Darija Pavlovičová, Jakub Spišák, Linda Rybová, Marián Mitaš, Zuzana Kanócz nebo Petr Vaněk.

Tradicí České televize je i pohádka ve znakovém jazyce. V té letošní, Loupežnické baladě, se v hereckých rolích představí neslyšící herci. Pohádka bude ale vysílána i se skrytými titulky a v dabingu.

Novoroční vysílání ČT pak bude mj. ve znamení komedií Poslední Aristokratka Jiřího Vejdělka nebo Vlastníci Jiřího Havelky. V neděli 3. ledna nabídne ČT1 i první díl nové minisérie Božena. V příběhu první české spisovatelky ztvární slavnou Češku v celkem čtyřech televizních filmech herečky Anna Kameníková a Aňa Geislerová.

Vedle toho se ve vysílání objeví pohádky a filmy vysílané obvykle o Vánocích: Anděl Páně (oba díly), Dvanáct měsíčníků, Tři oříšky pro Popelku, Pelíšky, Dobrý voják Švejk, Poslušně hlásím, Tajemství hradu v Karpatech, Takemství staré bambitky nebo Na samotě u lesa. Vysílat se budou i Adventní koncerty, které ve veřejné sbírce podpoří čtyři neziskové organizace.

ČT art připomene dvousté padesáté výročí narození Ludwiga van Beethovena. Přinese záznamy koncertů klasické i pop-rockové hudby, dokumenty o herečkách Marilyn Monroe a Claudii Cardinal nebo režiséru Jiřím Menzelovi.

Stanice ČT3 rozšíří od 12. prosince své vysílání do dvaadvacáté hodiny, a i o Vánocích zařadí do vysílání pořady ze zlatého fondu. Připomene také významná výročí. Na Štěpána oslaví devadesáté narozeniny režisér a scénárista František Filip. Devadesátiny by letos slavil i režisér dvoudílné adaptace Babičky Antonín Moskalyk a sto let uplyne od narození herce Vlastimila Brodského.

Bližší informace o vysílaných pořadech na ČT o letošních vánočních a novoročních svátcích si můžete prohlédnout v dokumentu níže.

-mav-