Rada ČT zvolila nové členy dozorčí komise

středa, 25. listopadu 2020, 17:15 TV MediaGuru

Rada České televize zvolila na svém středečním zasedání nové členy dozorčí komise. Volbě předcházela emotivní diskuse.

Zdroj: Česká televize

Zdroj: Česká televize

Nové členy dozorčí komise zvolila na svém středečním zasedání Rada České televize. Hned v prvním kole zvolili radní do dozorčí komise Michala Petrmana  (10 hlasů) a Petra Juchelku (9 hlasů). Ve druhém kole byl zvolen Jan Lamser (9 hlasů). Ve třetím kole nebyl nikdo zvolen a celá volba se opakovala. V opakované volbě byly zvoleny Eva Hubková (10 hlasů) a Zuzana Prokopcová (10 hlasů).

Volba se neodehrála bez emocí, před jejím začátkem se do slovní přestřelky dostali radní Zdeněk Šarapatka, který nesouhlasil s tím, aby se volba nových členů dozorčí komise ve středu uskutečnila, a Pavel Matocha, který jako místopředseda Rady ČT středeční jednání řídil, protože na minulém zasedání odstoupil z vedení rady René Kühn. Oba se slovně napadali, Matocha nechtěl nechat Šarapatku dočíst dopis generálního ředitele ČT a konstatoval, že Šarapatka narušil jednání rady. „Zavolejte policii, pane Matocho, Vás respektovat nebudu,“ kontroval Šarapatka.

  • Michal Petrman je od letošního července členem správní rady Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky (NFNZ). 22 let pracoval v auditorské a poradenské firmě Deloitte.
  • Petr Juchelka je daňovým poradcem.
  • Jan Lamser dříve působil téměř dvacet let jako člen představenstva ČSOB.
  • Eva Hubková dříve pracovala na ekonomických pozicích v České televizi. V letošním roce kandidovala do Rady ČT. S ČT se soudila o neplatnost ukončení pracovního poměru.
  • Zuzana Prokopcová působila jako dlouholetá auditorka ve společnosti PwC, zodpovídala také za finance v Českém aeroholdingu.

Zdeněk Šarapatka, Jaroslav Dědič a René Kühn před volbou oznámili, že se hlasování o nových členech dozorčí komise nezúčastní. Podle Šarapatky jednala Rada ČT protiprávně, když dosavadní dozorčí komisi odvolala. Dědič uvedl, že se hlasování nezúčastní kvůli přepjatosti diskuse před volbou nové dozorčí komise.

Nesouhlasné postoje zastávají radní v otázce legitimity odvolání dozorčí komise. Zatímco Šarapatka se domnívá, že rada postupovala proti zákonu, což má potvrzovat i právní stanovisko vypracované Hanou Marvanovou, podle Matochy a radního Pavla Kysilky rada nepochybila. Na přímý dotaz Šarapatky ale odmítl Matocha sdělit, kdo je autorem právní analýzy, o kterou se jeho názor opírá. „Neřeknu, kdo zpracovával právní analýzu, mám k tomu dobré důvody, nebudu odpovídat na Vaše otázky," sdělil směrem k Šarapatkovi.

Z jednání také vyplynulo, že radní ČT se ve středu dopoledne sešli k pracovnímu neveřejnému jednání, na kterém výběr kandidátů do dozorčí komise řešili. Tématu se měli věnovat i tento týden v pondělí. Veřejné představení kandidátů ale neproběhlo. 

Babiš doufá v uklidnění kolem Rady ČT

Premiér Andrej Babiš (ANO) ujistil ve středu generálního ředitele České televize Petra Dvořáka, že doufá v uklidnění situace kolem rady tohoto média. ČTK také napsal, že o diskutovaném tématu hovořil s Dvořákem krátce. Hlavním tématem schůzky byl zákon o DPH, uvedl. Probere ho s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO).

„Pan ředitel Dvořák mi vysvětlil, že by rádi uplatnili nárok na odpočet DPH za pořízené služby a to až do roku 2024. ČT díky tomu prý pak bude moct zainvestovat do kultury, sportu nebo do programu ČT3. Slíbil jsem mu, že to proberu s paní ministryní financí Schillerovou, protože právě v době boje s pandemií vnímám takovou službu pro lidi jako velmi důležitou," uvedl Babiš.

Současná právní úprava umožňuje ČT získávat zaplacenou DPH až do roku 2021. ČT tak díky tomu získává 350 až 400 milionů Kč ročně, které dosud využívala na financování investic do přechodu na nový standard pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2. Rozpočet ČT na letošní rok je 6,76 miliardy korun. Většinu příjmů tvoří koncesionářské poplatky.

Dvořák ČTK sdělil, že premiér ho seznámil se odpovědí na otevřený dopis upozorňující Babiše na situaci v České televizi, pod nějž se podepsaly desítky osobností veřejného života. „Společně jsme konstatovali, že celá věc je v kompetenci Poslanecké sněmovny, která má možnost volit a odvolávat Radu ČT, respektive její jednotlivé členy," dodal Dvořák. Rada ČT před dvěma týdny odvolala svou dozorčí komisi, což bylo podle některých reakcí nezákonné. Kvůli tomu pak odstoupil předseda rady René Kühn.

-mav-, -čtk-