Sociální sítě vystupují v roli gatekeeperů

sobota, 7. listopadu 2020, 08:10 Internet & Mobil MediaGuru

Facebook či Twitter se během dramatických voleb v USA snaží usměrňovat politickou komunikaci.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Šest z posledních deseti tweetů prezidenta Trumpa mikroblogovací platforma zakryla, k tomu natrvalo smazala účet jeho bývalému hlavnímu poradci Stevu Bannonovi. Naopak konkurenční Facebook mu „jen“ smazal video, které vidělo na 200 tisíc lidí. Dramatický průběh prezidentských amerických voleb, kdy ani po několika dnech po uzavření hlasovacích místností nebyl znám vítěz, se projevuje i na dění na sociálních sítích. Platformy jako Facebook či Twitter dlouhodobě zdůrazňovaly, že budou tvrdě postupovat vůči šíření dezinformací a rozdmýchávání nenávisti v souvislosti s volbou hlavy Spojených států. Záminek k moderátorskému zásahu jim průběh hlasování a reakce na něj přinesl poměrně dost.

Nejsledovanější je v tomto kontextu Twitter úřadujícího prezidenta Donalda Trumpa, kde ale většina aktuálních příspěvků zůstává publiku skrytá. Twitter rázně postupuje vůči opakovaným nařčením ze strany Trumpa, že je korespondenční hlasování zmanipulované. „Snadno bych VYHRÁL, kdyby se počítaly LEGÁLNĚ ODEVZDANÉ HLASY. Vůbec nebylo umožněno VOLEBNÍM POZOROVATELŮM dělat jejich práci, bez toho nelze došlé hlasovací lístky označit jinak než za NELEGÁLÍ HLASY. Nejvyšší soud Spojených států by měl rozhodnout!“ uvádí Trump v jednom z tweetů, které nechal Twitter zakrýt. Neznamená to, že si je uživatelé nepřečtou, jen si je musejí rozkliknout. Co je ale možná důležitější, takto označené tweety nelze sdílet mezi ostatní uživatele. Podobně k obsahu, který zkouší sebrat volbám legitimitu, přistupuje i největší sociální síť na světě. Facebook včera smazal rychle rostoucí skupinu „Stop the Steal“, která během jednoho dne nasbírala přes 350 tisíc členů. Spojovalo je přesvědčení, že výsledek hlasování ovlivňují machinace Demokratické strany.

Rozdíly mezi mediatypy mizí

Sociální sítě přísně postupují i vůči těm sdělením, která více či méně explicitně vyzývají k násilí. Jak už bylo zmíněno, Twitter zablokoval účet Trumpova exporadce Bannona, který napsal, že by hlavy epidemiologa Anthonyho Fauciho a šéfa FBI Christophera Wraye „nabodl na kopí a rozmístil do různých koutů Bílého domu jako varovaní federálním byrokratům. Buď spolupracujete, nebo vypadnete." Pozornosti moderátorů na Twitteru neušlo ani sdělení Donalda Trumpa juniora, který napsal, že by otec "měl kvůli těmto volbám zahájit totální válku za odhalení všech podvodů, manipulací či hlasů přijatých jménem dávno mrtvých či odstěhovaných voličů.“

Tyto události jen podtrhují, že sociální média se stále více stylizují do role takzvaných gatekeeperů, která byla dosud vyčleněna zavedeným masovým médiím typu televize či novin. Kroky Twitteru a Facebooku se de facto shodují s přístupem amerických stanic MSNBC, ABC, CBS, CNBC a NBC, které přerušily vysílání Trumpova tiskového briefingu krátce po jeho začátku. Americký prezident totiž na úvod zopakoval, že kdyby se počítaly jen legální hlasy, jasně by vyhrál. Podle jeho příznivců jsou ale tyto editorské zásahy jen důkazem zaujatosti médií vůči Trumpovi. Lze proto očekávat, že dopady podobného gatekeepingu na názory voličů se stanou předmětem mnoha analýz.

-riv-