Televizní sledovanost se po vyhlášení nouzového stavu zvýšila

úterý, 3. listopadu 2020, 11:50 TV MediaGuru

S opětovným zpřísněním opatření proti šíření onemocnění covid-19 tráví lidé více času před televizními obrazovkami.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

S opětovným zpřísněním opatření proti šíření onemocnění covid-19 tráví lidé opět více času před televizními obrazovkami. V období od 14. do 27. 10. vzrostla televizní sledovanost meziročně o 21 %. Nárůst je patrný u všech věkových skupin, přičemž nejvýraznější je u mladších diváků ve věku 4–24 let. Zvyšuje se rovněž zájem o tematické televizní stanice. Na základě dat ATO-Nielsen Admosphere to uvedla společnost Atmedia

Televizi si denně zapne v průměru 74 % televizních diváků, kteří jejím sledováním tráví denně 4 hodiny a 7 minut. Ve stejném období v minulém roce byl přitom průměrný čas strávený před televizními obrazovkami 3 hodiny a 24 minut. „Nárůst sledovanosti je tedy obdobný, jako jsme zaznamenali během jarního lockdownu,” uvádí Pavel Müller, Head of Research & Marketing v Atmedia.

Přestože televizní sledovanost roste napříč všemi věkovými skupinami, nejvýraznější je u mladších diváků. V souvislosti s uzavřením škol tráví nejmladší věkové skupiny více času doma, což se projevuje výrazným nárůstem času, který stráví právě sledováním televize. Za poslední dva týdny tak vzrostla televizní sledovanost u dětí ve věku 4–14 let o 29 % v porovnání se stejným obdobím v minulém roce. U mladých diváků ve věku 15–24 let dosahuje meziroční nárůst také 29 % a u ostatních věkových skupin diváků se pohybuje v rozmezí od 18 % do 23 %.

Průměrný čas sledovanosti televize za celý měsíc říjen 2020 pak představoval 4 hodiny a 18 minut denně, což bylo zhruba o 37 minut víc než v loňském říjnu. Jak ukazuje graf níže, lidé v letošním roce tráví před obrazovkou víc času téměř v každém letošním měsíci. Platí to především od března do října, kdy v každém z těchto měsíců byl průměrný čas vyšší než ve stejných měsících loňského roku. Vyšší rozdíly jsou pak zřetelné na jaře (březen, duben) a na podzim (říjen), kdy byl průměrný čas sledování výrazněji vyšší než v loňských stejných měsících. Souvisí to s nástupy první a druhé vlny pandemie covid-19.

Průměrný denní čas věnovaný sledování televize po měsících v letech 2020 a 2019 (hod), 15+, celý den, zdroj: ATO-Nielsen Admosphere

Průměrný denní čas věnovaný sledování televize po měsících v letech 2020 a 2019 (hod), 15+, celý den, zdroj: ATO-Nielsen Admosphere

Televizní diváci tráví více času sledováním nejen zpravodajství, výrazný nárůst sledovanosti vykazují také tematické televizní stanice se zaměřením na filmy, seriály nebo dokumenty. Například televizní sledovanost dokumentárních tematických stanic CS History, CS Mystery, Discovery Channel, National Geographic a Spektrum vzrostla v porovnání s posledními dvěma týdny před vyhlášením nouzového stavu společně o 16 %. U mladších diváků ve věku 15–24 let byl nárůst dokonce téměř šestinásobný.

Podobný nárůst zájmu zaznamenaly i filmové a seriálové stanice, mezi něž patří AMC, AXN, CS Film, FilmBox, Film+ nebo Joj Cinema. Jejich sledovanost vzrostla o 25 %. S uzavřením škol se výrazně zvýšila také sledovanost dětských tematických kanálů. Cartoon Network, Disney Channel nebo Minimax, které mohou diváci najít v nabídce operátorů placené televize, společně zvýšily svou sledovanost v porovnání s posledními dvěma týdny před vyhlášením nouzového stavu o 33 % u dětí ve věku 4–14 let, uvedla Atmedia.

-mav-