Vinaři představí letos Svatomartinská vína online

pátek, 6. listopadu 2020, 11:45 Aktuality, Marketing, Retail MediaGuru

Vinaři letos kvůli pandemii představí Svatomartinská vína online. Produkci museli přizpůsobit covidovým podmínkám. Na trh dodají 850 tisíc lahví, což je 17% meziroční pokles.

Vinaři vybízejí zákazníky k přípitku v klidu a bezpečí domova, zdroj: Shutterstock

Vinaři vybízejí zákazníky k přípitku v klidu a bezpečí domova, zdroj: Shutterstock

Ve středu 11. listopadu v 11 hodin představí vinaři letošní Svatomartinská vína. Vzhledem ke koronavirové pandemii to letos nebude při klasických ochutnávkách, ale online. Do virtuálního prostředí se vůbec poprvé přesune i tradiční tisková konference na podporu Svatomartinských vín, kterou každoročně pořádá sdružení předních tuzemských vinařství – Vinařská unie ČR.

V letošním roce s ohledem na pandemická opatření neproběhnou tradiční Svatomartinské hody ani degustace, zavřené jsou i restaurace. Přes komplikace ale spotřebitelé o vína nepřijdou. „Lidé se mohou těšit na speciální nabídky na webech, e-shopech a sociálních sítích vinařství. Vína si jako vždy mohou koupit i v supermarketech a dalších kamenných prodejnách a vychutnat si je doma se svými blízkými,“ říká Ondřej Beránek, prezident Vinařské unie ČR.

Ta letos dodá na trh 850 tisíc lahví Svatomartinského, přibližně polovinu celkové tuzemské produkce. Meziročně však jde o 17% pokles. „Obliba ani kvalita Svatomartinských vín neklesá. Vinaři ovšem museli svoji produkci přizpůsobit covidovým podmínkám a množství upravit adekvátně svým prodejním kanálům,“ vysvětluje Ondřej Beránek.

Vinaře letos už podruhé citelně zasáhla pandemická opatření. Ztráty z jarních měsíců spojené s uzávěrou gastronomie a omezením vinařské turistiky zcela nevykompenzovala ani povedená letní sezona.

Vinařská unie ČR, dříve známá jako Českomoravský svaz vinařských podniků, sdružuje nejvýznamnější tuzemská vinařství. V současné době zastupuje téměř třicet společností, které se dohromady podílejí na tuzemské produkci vína více než ze 40 %, a které přímo obhospodařují téměř pětinu vinic v Čechách i na Moravě.

-zue-