Discovery spustí v lednu globální online službu Discovery+

středa, 2. prosince 2020, 19:05 TV, Internet & Mobil MediaGuru

Televizní společnost Discovery spustí 4. ledna 2021 svoji globální streamovací službu Discovery+.

David Zaslav představuje novou streamovací službu, zdroj: repro Discovery

David Zaslav představuje novou streamovací službu, zdroj: repro Discovery

Společnost Discovery spustí 4. ledna 2021 svoji globální streamovací službu Discovery+. Novinku představil generální ředitel David Zaslav v online vysílaném přenosu. Pro Discovery má jít podle jeho slov o přelomovou událost. „Poprvé bude naše celá knihovna dostupná globálním divákům," uvedl. Dostupná má být na všech zařízeních od televizní obrazovky po mobil, což má vytvořit základ pro multiplatformní zdroj výnosů Discovery.

Discovery+ chce těžit z existence svých televizních stanic, které vysílají po celém světě. To podle Zaslava dodává nové službě sílu v kombinaci globálního a lokálního obsahu. Na jednom místě má Discovery+ nabídnout obsah svých klíčových televizních stanic, zaměřených na různé tematické oblasti od dobrodružství, vaření, bydlení, přírodu nebo sport. Discovery je držitelem vysílacích práv na vysílání přenosů olympijských her a i toho chce nová služba využít. 

Celosvětové spuštění platformy Discovery+ v prvních 25 zemích už bylo zahájeno, a to v Indii, ve Velké Británii a Irsku. Od ledna se mají přidat i Itálie, Nizozemí, Španělsko nebo severské země. Zda je mezi nimi i Česko, zatím společnost nezveřejnila. Společnost plánuje spustit v roce 2021 platformu také v latinskoamerických zemích, včetně Brazílie a v některých oblastech Asie. 

Americkým divákům nabídne dva druhy předplatného ve výši 4.99 USD měsíčně (s reklamou) a 6.99 USD měsíčně (bez reklamy). V zemích mimo USA se mají nabídky předplatitelům lišit. To proto, že firma chce uplatnit různé přístupy k nabídce předplatného podle charakteru jednotlivých trhů. 

Na distribuční spolupráci se Discovery domluvila ve Spojených státech se společností Verizon a při svém startu se tak může dostat do 50 milionů amerických domácností. Začne s knihovnou čítající 55 tisíc epizod. Podle Zaslava s tak rozsáhlou knihovnou nezačínala žádná ze stávajících video služeb. Na evropském trhu se už Discovery dohodla s operátory Telecom Italia nebo Sky ve Velké Británii. Další mají následovat v následujících týdnech a měsících. 

Dohody už také drží s některými zadavateli reklamy, jde například o Pepsi, Toyotu nebo Kraft.

Loga televizních stanic Disocvery, která tvoří páteř nové služby Discovery+

Loga televizních stanic Disocvery, která tvoří páteř nové služby Discovery+

Mobilní aplikace Discovery+, zdroj: Discovery

Mobilní aplikace Discovery+, zdroj: Discovery

Plány o zřízení globální streamovací služby oznámila Discovery loni na jaře. S britskou BBC rovněž uzavřela dohodu o obsahovém partnerství. Tím si otevřela přístup k prémiovým dokumentárním seriálům BBC (Planet Earth, Blue Planet, Life aj.).

Obsah Discovery+

  • Discovery+ chce nabídnout program s osobnostmi, mezi které patří Chip a Joanna Gainesovi, Will Packer a Kevin Hart, 90denní snoubenci, Bobby Flay a Giada De Laurentiisová, Duff Goldman, Amy Schumerová, Carla Hallová, David Schwimmer, Sir David Attenborough, Ben Napier, Sebastian Maniscalco, Joe Kenda, Mike Rowe a mnoho dalších.
  • Služba přinese také přírodní a environmentální programy v čele s exkluzivním přístupem do nabídky přírodopisných dokumentů společnosti BBC včetně Zázračné planety, Modré planety a obsahu digitální značky The Dodo.
  • V rámci franšízové spolupráce se objeví seriály Prvních 48 hodin (The First 48), Bring It, Dance Moms, Trucky na ledě (Ice Road Truckers), Mistři zastavárny (Pawn Stars), Vetřelci dávnověku (Ancient Aliens), Válka skladů (Storage Wars) a 60 Days In, Závislosti (Intervention) a Lovci přízraků (Ghost Hunters).
  • Nabídka sportovních přenosů zahrnuje tenisové grand slamy, cyklistické Grand Tours, motosport, fotbal, zimní sporty a především Olympijské hry v Tokiu 2021.

Nová globální streamovací platforma tak míří do nabídky služeb v sektoru direct-to-home (DTH). Zde přitom nejde o první službu, kterou Discovery provozuje. Novinka Discovery+ je ale její první globální SVOD službou. Z těch dosavadních lze zmínit např. Eurosport Player – placenou službu přinášející živé sportovní přenosy nebo streamovací službu Joyn, která vznikla ve spolupráci Discovery a německé televize ProSiebenSat.1 a sama firma ji označuje za „evropské Hulu“. V několika zemích je také dostupná online video služba na vyžádání Dplay (Itálie, Japonsko, Nizozemí, severské země aj., v Británii vysílá už právě pod názvem Discovery+).

Zdroj: Discovery

Zdroj: Discovery

Discovery provozuje vysílání řady tematických televizních kanálů. Každoročně vytváří více než osm tisíc hodin původního obsahu, je dostupná ve 220 zemích, vysílá v 50 jazycích. V její nabídce jsou jak klasické lineární kanály, tak stanice placené či digitální streamovací. Patří pod ní např. stanice Discovery, TLC, Food Network, Animal Planet, Eurosport, HGTV, Golf TV, Travel Channel nebo OWN: Oprah Winfrey Network.

Discovery+ tak vstupuje do prostředí, kde operují například Netflix, HBO Go, Apple TV+, Amazon Prime nebo Disney+

-mav-