Dm drogerie: Pandemie zvedla prodeje na e-shopu o 88 %

pondělí, 7. prosince 2020, 15:10 Marketing, Retail

„Vlivem pandemie zaznamenal dm online shop razantní vývoj, oproti předchozímu obchodnímu roku má 88% nárůst obratu,“ říká Martina Horká, jednatelka dm drogerie.

Martina Horká pracuje v dm drogerii již od roku 1998, zdroj: dm drogerie

Martina Horká pracuje v dm drogerii již od roku 1998, zdroj: dm drogerie

Společnost dm drogerie markt zaznamenala i přes negativní vliv pandemie v obchodním roce 2019/2020 nárůst obratu o 8,5 % na téměř 11,5 mld. Kč. Její prodejny mohly zůstat po celou dobu nouzového stavu otevřené, nárůst se ale projevil nejvíce na prodejích online. Kromě e-shopu rostly v porovnání s předchozím rokem také třeba ekologické produkty, a to o 13 %.

O budoucím vývoji, o tom, jaké kategorie rostly nejvíce, jaké jsou aktuální trendy a zda budou rozšiřovat bezobalový prodej, se dozvíte v rozhovoru s Martinou Horkou, jednatelkou dm drogerie a vedoucí resortu marketingu a nákupu.

Zaznamenali jste celkový nárůst obratu, jaké kategorie rostly nejvíce? Samozřejmě kromě dezinfekčních prostředků a hygieny rukou…

Zvýšená hygiena rukou klade nároky na péči o pokožku, proto také rostla poptávka po krémech na ruce. Již během jarního nouzového stavu jsme zaznamenali až 100% nárůst prodeje produktů z kategorie doplňků stravy oproti stejnému období v loňském roce. Během jara rostl zájem zejména o vitamín C, v aktuální podzimní vlně je žádaný hlavně vitamín D.

V loňském roce výrazně, o 40-50 %, rostl okamžitý tisk fotografii, platí to stále nebo pandemie a omezení cestování toto zastavily?

V obchodním roce 2019/2020 okamžitý tisk fotografií nerostl již tak dynamicky. Zaznamenali jsme 9% nárůst oproti předchozímu roku. Podíl na celkovém obratu společnosti dm však zůstal v podstatě totožný. Na prodej okamžitě vytištěných fotografií opravdu měla vliv koronavirová krize. Zejména v průběhu března a dubna došlo k výraznému poklesu oproti předchozímu roku a v následujících měsících byl nárůst pomalejší.

K 1. listopadu znamenala aplikace active beauty přes 70 tisíc stažení, zdroj: dm drogerie

K 1. listopadu znamenala aplikace active beauty přes 70 tisíc stažení, zdroj: dm drogerie

Loni tvořily 36 % obratu prodeje privátních značek. Stále platí, že téměř každý druhý prodaný kus u vás je privátní značka?

Tato čísla se v podstatě nezměnila, produkty dm značek se i nadále podílely na obratu necelými 36 %. Každý druhý produkt, který zákazníci zakoupí, patří do sortimentu dm značek. Navíc si zákazníci mohou být jisti, že tyto produkty mají totožnou kvalitu v rámci celého koncernu.

Kolik nyní nabízíte privátních značek a jaké je pro vás v tomto směru aktuální téma?

V současné chvíli mohou zákazníci vybírat z celkem 27 dm značek. Již delší dobu je v rámci sortimentu  kladen důraz na aspekty trvalé udržitelnosti. Hledáme cesty, jak docílit toho, aby byly produkty včetně obalů co nejvíce šetrné k životnímu prostředí. Tuhé produkty nabízíme v papírových krabičkách, které se snadno recyklují. U některých produktů Balea naleznou zákazníci snímatelnou „sleeve“ fólii, která umožňuje oddělení jednotlivých částí obalu, a tím usnadňuje recyklaci.

V únoru to byly dva roky od spuštění vašeho e-shopu. O kolik se, zřejmě i díky pandemii, zvýšil podíl online prodejů na obratu?

Oproti předchozímu obchodnímu roku jsme na online shopu zaznamenali 88% nárůst obratu. Vlivem koronavirové pandemie zaznamenal razantní vývoj. Přistoupili jsme také k optimalizaci některých procesů. Již na počátku pandemie dosáhly stávající přepravní kapacity svého vrcholu. Proto byla jako alternativní řešení velmi rychle spuštěna expedice objednávek přímo z vybraných 27 prodejen, tzv. filiálkové komisionování. To představovalo i největší organizační změnu, kterou dm online shop prošel. Byly upraveny i některé funkcionality.

Dm nabízí 27 privátních značek, které tvoří 36 % obratu, zdroj: dm drogerie

Dm nabízí 27 privátních značek, které tvoří 36 % obratu, zdroj: dm drogerie

Měnili jste nějakým způsobem marketingovou komunikaci s ohledem na pandemii?

Upravili jsme komunikaci v prodejnách, která se zaměřila na dodržování pravidel bezpečného nákupu, jako je nošení roušek, nebo dodržování odstupu od ostatních osob. V jarních měsících jsme kvůli uzavření kadeřnických a kosmetických salonů zahájili komunikační kampaň, která představila produkty vhodné pro domácí péči jako ze salonu.

Dlouhodobě se ale v komunikaci soustředíte spíše na značku než slevy. Platí to stále a chystáte nějakou vánoční kampaň?

Na podzim jsme se zaměřili na komunikaci dm dlouhodobých cen. Každé snížení ceny platí v prodejnách dm a v online shopu po dobu nejméně 4 měsíců. Komunikaci jsme také přizpůsobili regálové cenovky. Na nich si zákazník snadno ověří, kdy naposledy došlo ke zvýšení ceny daného výrobku. Listopad se opět ponese ve znamení pomoci druhým, naše prodejny připojily ke Sbírce potravin a pak také proběhne již třetí ročník iniciativy Giving Friday. Vánoční kampaň dm, která se promítne prakticky do všech mediálních kanálů od TV reklamy, printu, OOH ploch, přes online a sociálních média až k dialogovému marketingu či POS komunikaci, představuje myšlenku kouzelných Vánoc. Letos se s ohledem na situaci chceme o to více zaměřit na mezilidské vztahy, pozitivní myšlení a pohodu.

A jaké jsou podle vás aktuální drogistické trendy?

Zákazníci se stále více zajímají o dopady svého životního stylu, včetně svého nákupního chování na životní prostředí. Roste zájem o ekologicky šetrné produkty, ať už z hlediska jejich složení, nebo použitých obalových materiálů. Velkým tématem je oblast mikroplastů a jejich odstranění při výrobě produktů.

V roce 2021 plánuje dm rozšířit plnící stanice na dalších 5 prodejen, zdroj: dm drogerie

V roce 2021 plánuje dm rozšířit plnící stanice na dalších 5 prodejen, zdroj: dm drogerie

Prodáváte 1900 ekologických produktů, včetně bezobalové drogerie od Tierra Verde. Jak roste meziročně zájem zákazníků o tyto ekologické produkty?

O produkty šetrné k životnímu prostředí zaznamenáváme stále rostoucí zájem. Ve srovnání s loňským rokem stoupl prodej produktů označených zelených cenovkou, tedy produktů šetrnějších k životnímu prostředí, o necelých 13 %.

Od loňského dubna postupně instalujete plnicí stanice a nyní jsou v 16 prodejnách. Plánujete nějaké další rozšíření nebo rozšíření, co se týče nabídky?

V roce 2021 plánujeme obměnu i rozšíření plnicích stanic do dalších pěti prodejen. Tyto nové stanice by měly být zároveň vylepšenou verzí těch stávajících. Konkrétní inovace je v současné chvíli předmětem jednání. O rozšíření portfolia produktů prodávaných prostřednictvím plnicích stanic v tuto chvíli neuvažujeme.

Pravidelně investujete do modernizace sítě, jakou částku jste investovali letos a jak to bude vypadat v příštím roce?

Do pokračující expanze a modernizace vzhledu prodejen jsme investovali více než 152 mil. Kč, díky kterým prošlo modernizací 20 prodejen a 7 prodejen bylo nově otevřeno. Počet tak vzrostl na celkových 239 prodejen. V nadcházejícím obchodním roce předpokládáme modernizaci dalších 25 až 30 prodejen.

Vítězné produkty se nyní prodávají v dm, lak na nehty Franail je v rámci své sortimentní kategorie osmým nejprodávanějším produktem. zdroj: dm drogerie

Vítězné produkty se nyní prodávají v dm, lak na nehty Franail je v rámci své sortimentní kategorie osmým nejprodávanějším produktem. zdroj: dm drogerie

Letos jste přišli s aplikací active beauty přímo do telefonu. Jaký je zájem o tuto verzi věrnostního programu?

Nová mobilní aplikace active beauty je k dispozici ke stažení v App Store a Google Play od září 2020. K 1. listopadu jsme zaznamenali přes 70 tisíc stažení. Od konce ledna 2020 mohou zákazníci registrovaní v programu active beauty sbírat body také při online nákupu. V současné chvíli evidujeme 1,9 milionu zaregistrovaných karet.

V srpnu jste uvedli na trh tři produkty ze soutěže dmStart na podporu českých projektů? Jak se prodávají a plánujete soutěž opakovat?

Ze stovky přihlášených projektů byly vybrány tři vítězné projekty. Tablety Potty Tabs, díky nimž se děti snáze učí chodit na nočník, bylinkový čaj Rozkvět indiánky pro podporu hormonální rovnováhy u žen a lak na nehty Franail s nanotechnologií pro léčbu mykózy. Produkty byly zařazeny do sortimentu dm v srpnu a září 2020 a velice rychle si našly své zákazníky, např. lak na nehty Franail je v rámci své sortimentní kategorie osmým nejprodávanějším produktem. Další pokračování aktivity a její formu aktuálně detailněji vyhodnocujeme a zvažujeme.

Martina Horká pracuje v dm od roku 1998, začínala na pozici sortiment managera, v roce 2002 se ujala vedení resortu marketingu a nákupu, čímž postoupila do vedení společnosti. V roce 2007 se stala prokuristkou společnosti dm, od roku 2017 pak její jednatelkou.

Společnost dm drogerie markt funguje v ČR od roku 1992 jako 100% dceřiná společnost dm drogerie markt GmbH Rakousko. V roce 1993 otevřela svou první prodejnu v Českých Budějovicích. Svých 239 prodejen zásobuje z logistických center v Jihlavě a Divišově a celkem v dm pracuje více než 3500 zaměstnanců. V obchodním roce 2019/2020 (1. října 2019 až 30. září 2020) vykázala v ČR obrat přes 11 mld. Kč.  Na trh uvádí mimo jiné dm značky Balea, alverde přírodní kosmetika, babylove, Mivolis, Denkmit, Sundance, Visiomax, dmBio, trend IT UP či nejnovější Seinz. 

Dm drogerie: Prodeje táhnou kosmetika, fotky i petfood

pátek 6. prosince 2019