Hašlerky slaví 100 let, uvádí výroční obaly i soutěž

neděle, 6. prosince 2020, 12:30 Aktuality, Marketing, Reklama MediaGuru

Od uzavření smlouvy s Karlem Hašlerem, která dala bylinkovým bonbónům název Hašlerky, uplyne 13. prosince 100 let.

Výroční obaly značky Hašlerky, zdroj: Nestlé

Výroční obaly značky Hašlerky, zdroj: Nestlé

Černé anýzové bonbóny v modrobílém obalu slaví letos 100 let od podepsání smlouvy mezi jejich tehdejším výrobcem Františkem Lhotským a písničkářem Karlem Hašlerem. Bonbóny, které do té doby nesly název Caruso či Destinky, se tak mohly přejmenovat na Hašlerky. Letos si stoleté výročí značka připomene výročními obaly, na začátku příštího roku k tomu ještě přidá spotřebitelskou soutěž. 

Výroční obaly, které vytvořilo studio Yellow Shapes, pracují se třemi typy sloganů: „Stále originál“, „Stále svěží“ a „Originál přečká století“, které poukazují na stále stejnou recepturu i obalové barvy – bílé pruhy na modrém podkladu. Na trhu budou k dostání do června příštího roku. V lednu spustí značka také spotřebitelskou soutěž o skútry Vespa a kuchyňské roboty Eta. Podpořena bude kampaní v online prostředí a místě prodeje. 

Bonbóny, které ve své receptuře pracují s anýzem, mátou, jitrocelem či meduňkou, se původně prodávaly v ruličce, nyní v sáčku zabalené jednotlivě do tzv. mašličky. Jejich roční produkce činí přes 1 000 tun, tedy 12,6 mil. kusů, a patří k nejprodávanějším bonbónům v Česku i na Slovensku. Na českém trhu jsou Hašlerky Originál 90 g druhým nejprodávanějším bonbonem, hned za Tic Tac Mint 16 g a před Jojo Medvídky.

Historie Hašlerek 

Předchůdce Hašlerek spatřil světlo světa v roce 1877 v Hamburgu, kde je vyrobil tamní lékárník. Poté, co bonbóny, které již vyráběla vídeňská firma  Erich Kirstein, pomohly opernímu pěvci zpět k hlasivkám, dostaly název Caruso Hustenbonbon. 

František Lhotský, otec Hašlerek, dostal od vídeňské společnosti recepturu na dnešní Hašlerky na konci 1. světové války jako odměnu za pomoc. 

Společně i s dalšími cukrovinkami je začal Lhotský pod stejným názvem vyrábět ve své dílně na Královských Vinohradech. Název Caruso však v Československu neslavil moc velký úspěch, proto se jej Lhotský rozhodl po nějaké době změnit. 

Hašlerky se zpočátku jmenovaly Caruso, v Československu původní název velký úspěch neslavil, zdroj: Nestlé.

Hašlerky se zpočátku jmenovaly Caruso, v Československu původní název velký úspěch neslavil, zdroj: Nestlé.

V dubnu 1919 se Lhotský sešel s Emou Destinovou a požádal ji o souhlas s použitím jejího jména. Zpěvačka souhlasila a z Caruso se staly Destinky. Ani tento název však nikoho moc nenadchl, Lhotský tak přemýšlel dál. 

Ke svému dnešnímu jménu přišly Hašlerky o více než rok a půl později, 13. prosince 1920, kdy se František Lhotský sešel v Kabaretu Lucerna se zpěvákem Karlem Hašlerem. Ten měl momentální problémy s hlasivkami, chraptěl a nemohl vystupovat. Když mu Lhotský představil svůj nápad přejmenovat Destinky na Hašlerky, zpěvák souhlasil. Hned poté nechal František Lhotský název Hašlerky registrovat jako ochrannou známku. Krátce na to vznikl i slogan „Hašler kašle, nevadí, hašlerky ho uzdraví“.

Hašlerky se dříve prezentovaly jako bonbóny proti kašli a chrapotu, zdroj: Nestlé.

Hašlerky se dříve prezentovaly jako bonbóny proti kašli a chrapotu, zdroj: Nestlé.

Hašlerky využívaly ke své propagaci ve 20. a 30. let mnohé marketingové nástroje, například obrandovaný vagón Československých drah, speciálně upravený vůz Praga Piccolo do tvaru ruličky, jež rozvážela vzorky bonbónů. V komunikaci pracovala s drobnými básničkami, postavičkou pana Vozába či  dárky v podobě knížek. Prezentovaly se jako „bonbóny proti chrapotu“. 

V roce 1922 se výroba Hašlerek stěhuje do pražské Michle, po znárodnění v roce 1948 se přesouvá do Modřan, o sedm let později do závodu Sfinx v Holešově, kde jsou vyráběny dodnes. Od té doby začínají komunikovat, že pomáhají ke „svěžímu dechu“. V roce 1992 přebírá značku švýcarská firma Nestlé. 

V novodobé historii značka komunikovala několikrát v televizi. V 90. letech se spojovala například s postavou tučňáka, později se Saturninem v podání Oldřicha Víznera. V loňském roce vsadila na bajku se sovou. 

Rovněž Hašlerky rozšiřovaly své portfolio. K Hašlerkám Originál přibyly Hašlerky Extra silné či více bylinkové, které na trhu již nejsou. 

V současné době lze kromě klasické verze na pultech obchodů najít Hašlerky v několika variantách i příchutích. Vyrábějí se i v ovocných příchutích – Černý rybíz, Višeň, Zelené jablko nebo třeba Citron a meduňka. K dostání jsou i Hašlerky bez cukru v krabičkách. 

Letos v létě uvedla značka na trh novinku v podobě dražé, které jsou prodávány v krabičce o hmotnosti 16 g. Cílí s nimi především na impulzní nákupy u pokladen. „Chceme lidem ukázat, že to jsou dražé, které rychle rozkoušou a zároveň osvěží dech,“ popsal Štěpán Zendulka, brand Manager značky Hašlerky. Nový produkt podpořila značka samplingem a podzimní digitální kampaní. 

-stk-