Knižní trh loni rostl, letošní vývoj je ale zdrcující

středa, 16. prosince 2020, 07:30 Tisk MediaGuru

Počet vydaných knižních titulů v roce 2019 ve srovnání s předchozím rokem mírně klesl, celkový objem trhu byl ale meziročně vyšší, vyplývá z tradiční výroční zprávy.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Výše celkového objemu českého knižního trhu za rok 2019 je odhadována přibližně na 8,6 miliardy Kč. Oproti předchozímu roku tak došlo k růstu českého knižní trhu zhruba o 300 milionů Kč, tedy přibližně o 3,5 %. Uvádí to výroční zpráva Svazu českých knihkupců a nakladatelů

Obrat prodaných tištěných knih přitom dosáhl přibližně 8,2 miliardy Kč a vzrostl tak meziročně přibližně o 2,5 %. Růst koncového obratu audioknih a e-knih dosáhl v součtu meziročně 75 milionu Kč, tj. 25 %. 

Vývoj knižního trhu 2013-2019 (mld. Kč)

Svaz českých knihkupců a nakladatelů, hodnoty se zobrazí najetím na sloupec

Celkový počet titulů vydaných za rok 2019 je odhadován na 15 100. Oproti roku 2018 se jedná o meziroční pokles o cca 300 titulů. K trojici nejsilnějších nakladatelů podle počtu vydaných titulů patří Albatros Media, Euromedia Group a Grada Publishing.

Zdroj: Svaz českých knihkupců a nakladatelů

Zdroj: Svaz českých knihkupců a nakladatelů

Velkoobchodní distribuci téměř kompletní nabídky knižních titulů od nakladatelů zajišťují i nadále především společnosti Euromedia Group, Kosmas a Pemic Books. Vlastní produkci pak distribuuje největší nakladatelská skupina Albatros Media a několik dalších nakladatelů, především odborné literatury a učebnic. Charakteristickým vývojem je propojování nakladatelské, velkoobchodní a maloobchodní činnosti, včetně internetového prodeje, u nejvýznamnějších hráčů knižního trhu.

V České republice existuje v současnosti přibližně 600 „kamenných“ knihkupectví se všeobecnou nabídkou. Z tohoto počtu provozují 260 prodejen největší knižní maloobchodní řetězce. Stále přitom pokračuje trend uzavírání nezávislých knihkupectví, která nedokážou konkurovat stále rostoucí síle internetového obchodu. Některé původně nezávislé prodejny přešly do rukou maloobchodních řetězců a alespoň takto se částečně daří zachovat prodej knih i v menších městech. Největším knihkupeckým řetězcem podle počtu prodejen je společnost Kanzelsberger, následují Levné knihy a Knihy Dobrovský.

Celkový prodej e-knih v roce 2019 nadále rostl, a to rychleji než prodej fyzických knih. Meziroční růst činil 12 %. Trh audioknih a mluveného slova vykázal meziroční nárůst ještě výraznější, a to o 38,5 %. Poprvé za dobu existence zpráv o vývoji trhu převážil digitální prodej audioknih a mluveného slova (52,1 %) fyzické nosiče (47,9 %).

Do letošního vývoje knižního trhu výrazně zasáhla pandemie nového koronaviru. Výsledná zpráva vývoje za rok 2020 bude k dispozici na podzim 2021. „Zpráva o knižním trhu za rok 2020 bude beze sporu zdrcující," odhaduje už teď  Martin Vopěnka, předseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů. Dodává, že Svaz českých knihkupců a nakladatelů navrhl pomoc knižnímu trhu formou voucherů na nákup knih pro žáky ZŠ a SŠ. „Nyní by bylo záhodno rozšířit skupiny příjemců voucherů i o studenty VŠ. Bez takové infuse v podobě programu Covid-knihy hrozí knižnímu trhu v příštích letech setrvalý pokles, úbytek žánrové pestrosti, zánik až 40 % kamenných knihkupectví a zrychlené pohlcování menších většími. Ruku v ruce s tím půjde úbytek nabídky kreativních míst pro autory, překladatele, grafiky, studenty a mnoho dalších odborníků," upozorňuje Martin Vopěnka.

Celá zpráva je k dispozici zde.

-mav-