Křetínský reorganizuje skupinu, jedná se o návratu Tkáče

pátek, 11. prosince 2020, 15:05 Aktuality, Retail MediaGuru

Daniel Křetínský reorganizuje svoji skupinu a finalizuje podmínky návratu Patrika Tkáče do Energetického a průmyslového holdingu.

Daniel Křetínský, zdroj: Czech Media Invest

Daniel Křetínský, zdroj: Czech Media Invest

Daniel Křetínský reorganizuje svoji skupinu a finalizuje podmínky návratu Patrika Tkáče do Energetického a průmyslového holdingu (EPH). Nově byla založena společnost EP Corporate Group, pod kterou budou soustředěna strategická aktiva Daniela Křetínského a jeho manažerského týmu, včetně EPH.

EP Corporate Group postupně přebere přímé a nepřímé podíly Daniela Křetínského a manažerů EPH ve společnostech EPH (energetika), EPGC (podíl v Metro AG), Czech Media Invest (média), ECI (e-commerce), EPRE (reality). 

Stávající účast manažerů EPH na skupině bude transformována na 10,7% podíl v EPCG (zbývajících 89,3 % spojených s kontrolou společnosti bude nadále vlastnit Daniel Křetínský). Složení představenstva EPCG je identické jako stávající složení představenstva EPH.

Pod EP Equity Investment (EPEI) budou postupně soustředěny stávající investice do minoritních podílů v kotovaných společnostech. EPEI postupně ovládne 100 % společnosti Vesa Equity Investment. EPEI rovněž odkoupí akcie ProSiebenSat.1, které jsou aktuálně v držení Czech Media Invest. Společnost EPEI bude ovládána Danielem Křetínským a dále spoluvlastněna Patrikem Tkáčem a manažery EPH.

Daniel Křetínský zároveň finalizuje jednání s Patrikem Tkáčem o možném prodeji 44% podílu v EPH. V případě úspěšného dokončení těchto jednání si EPCG podrží v EPH nejen majoritní 56% podíl, ale současně plnou manažerskou kontrolu. Zároveň dojde k zániku všech závazků společností Daniela Křetínského z původní akvizice podílu Patrika Tkáče v EPH.

V rámci dokončení této dohody se dále předpokládá navýšení podílů Daniela Křetínského a manažerů EPH v EPEI v ostatních společných podnicích s Patrikem Tkáčem, s výjimkou Czech Media Invest, na 56 %.

EPCG rovněž získá 56% podíl ve fotbalovém klubu AC Sparta Praha fotbal. Zbývající 44% podíl zůstane ve vlastnictví struktur akcionářů skupiny J&T.

„Klíčovou oblastí, navíc řízenou přímo naším historickým týmem, samozřejmě zůstává energetika, nicméně vzhledem k tomu, že těžiště budoucího růstu bude pravděpodobně více v ostatních segmentech, ekonomicky podobně silným pilířem se může rychle stát oblast velkoobchodu a maloobchodu, a to jak off-line, tak on-line aktivit. Rovněž předpokládáme rozvoj investic v oblasti médií. Naše aktivity v oblasti realit budou zaměřeny zejména na rozvoj vlastních lokalit uvolněných v rámci vývoje ostatních společností skupiny, především EPH. Budeme pečlivě sledovat příležitosti pro růst v oblasti logistiky, kde jsme již dnes významně aktivní jednak v rámci EPH (lodní, železniční a kamionová přeprava komodit) a jednak v rámci e-commerce aktivit,“ uvedl Daniel Křetínský, předseda představenstva EPH a zakladatel EP Corporate Group a EP Equity Investment.

-mav-