První díl minisérie Božena uvede ČT1 v neděli 3. ledna

úterý, 15. prosince 2020, 15:00 Aktuality, TV MediaGuru

Příběh české spisovatelky představí Česká televize v novém roce ve čtyřech televizních filmech.

Božena, zdroj: ČT

Božena, zdroj: ČT

První díl minisérie Božena uvede ČT1 v neděli 3. ledna od 20:10 hodin. Příběh české spisovatelky představí Česká televize v novém roce ve čtyřech televizních filmech. Autorku knih Babička, Divá Bára nebo V zámku a podzámčí si zahrály Anna Kameníková a Aňa Geislerová, jejího muže Jana Němce ztvárnil Jan Hájek. Série mapuje přibližně čtvrt století manželství Němcových. 

„Česká televize se důležitým osobnostem naší historie i kultury věnuje dlouhodobě, napříč všemi svými programy i žánry – od dokumentů, přes seriály až po velké výpravné filmy, jakými jsou třeba Jan Hus nebo Marie Terezie. Nyní přicházíme s novým počinem – čtyřdílnou minisérií Božena, která se věnuje Boženě Němcové, spisovatelce, jež je mnohým z nás známa především z čítanek skrze povinnou četbu. Jejím životem se ale dosud tvůrci příliš nezabývali. Tuto mezeru jsme se rozhodli vyplnit a ukázat ji nejen jako spisovatelku, ale především osobnost, která prošla devatenáctým stoletím jako hrdá a emancipovaná žena, a která se zasloužila o proměnu povahy našeho jazyka i národní identity,“ uvedl generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Pod scénářem jsou podepsány Hana Wlodarczyková a Martina Komárková, režisérkou minisérie je Lenka Wimmerová. Dále hrají Jan Hájek, Vladimír Javorský, Lucie Žáčková, Jan Plouhar, Veronika Freimanová, Martin Myšička, Jan Budař, Kryštof Hádek a další.

Scenáristky se podle svých slov snažily nejen zobrazit, ale i pochopit ženu, která chtěla číst a účastnit se vlasteneckých aktivit více než rodit děti. „Věděly jsme, že hlavní osou příběhu musí být vztah manželů Němcových," uvedly. Nechtěly zdůrazňovat, že ukazují život první české spisovatelky. „Shodly jsme se, že chceme vyprávět o skutečné ženě, o jejím přístupu k životu, o jejím osudu. Proč se stalo, že se po své smrti stala nesmrtelnou," sdělila.

Bonusové materiály k minisérii budou dostupná i na webu ČT. Prostřednictvím mapy bude možné si projít životem spisovatelky nebo nahlédnout do zákulisí natáčení. Videa z Boženy vhodná jako doplněk školní výuky budou, spolu s pracovními listy, také součástí webu ČT edu.

-mav-, -čtk-