Seznam.cz se pouští do střetu s Googlem, žádá miliardy

čtvrtek, 10. prosince 2020, 07:45 Internet & Mobil MediaGuru

Seznam vyzval Google k uhrazení částky 9,072 mld. Kč jako náhradu škody, která měla podle Seznamu firmě vzniknout v důsledku omezené hospodářské soutěže.

Zdroj: Seznam.cz

Zdroj: Seznam.cz

Společnost Seznam.cz písemně vyzvala firmu Google k uhrazení částky ve výši 9,072 miliardy korun jako náhradu škody, která měla podle firmy Seznamu vzniknout v důsledku omezené hospodářské soutěže v oblasti služeb všeobecného internetového vyhledávání. Seznam se domnívá, že ta je způsobená zneužíváním dominantního postavení Google na trhu s licencovanými operačními systémy pro chytrá mobilní zařízení a aplikacemi pro mobilní zařízení s operačním systémem Android.

„Na základě rozhodnutí Evropské komise z roku 2018, které potvrdilo, že se společnost Google dopustila porušení předpisů Evropské unie na ochranu hospodářské soutěže, nyní žádáme náhradu škody, která nám vznikla při snahách o rozšiřování našich aplikací a služeb na mobilní zařízení s operačním systémem Android,“ uvedl místopředseda představenstva Seznam.cz Pavel Zima. Částka 9,072 miliard korun, kterou si Seznam.cz nárokuje, byla podle jeho slov pro období let 2011-2018 odhadnuta zahraničními ekonomickými znalci.

Seznam.cz uvedl, že se v posledních letech snaží navázat obchodní spolupráce s globálními výrobci zařízení. Při rozšiřování svých aplikací a služeb na mobilní zařízení s operačním systémem Android ale údajně stále naráží na deformity trhu, které Evropská komise shledala v rozporu s právem EU. „Jde zejména o nedovolené podmiňování přístupu k aplikačnímu obchodu Google Play využíváním vyhledávacích produktů Google na mobilních zařízeních, dále o pobídky Googlu vůči výrobcům těchto zařízení na předinstalace vlastních aplikací na úkor konkurentů a v neposlední řadě o bránění ve vývoji a distribuci konkurenčních operačních systémů Android,“ sdělil Michal Feix, jednatel společnosti Chronos Consulting, která hájí zájmy Seznam.cz v Bruselu a má přípravu a koordinaci uplatňování tohoto nároku na starosti.

Společnost Google měla v těchto dnech obdržet předžalobní výzvu s termínem uhrazení požadované částky do 30 dnů. Po jejich uplynutí je Seznam.cz připraven zahájit vymáhání soudní cestou.

Google už při udělení pokuty v roce 2018 Evropskou komisí reagoval, že „Android pro každého vytvořil více možností, a nikoliv méně. Živý ekosystém, rychlé inovace a nižší ceny jsou klasickými znaky silné konkurence,“ uvedl tehdy mluvčí Al Verney.

Šéf Googlu Sundar Pichai tehdy prohlásil, že rychlé tempo inovací, široký výběr a klesající ceny jsou charakteristickými znaky ostré konkurence a Android je všechny umožnil. Podotkl, že je možné předinstalované aplikace snadno smazat a vybrat jiné. „Běžný uživatel Androidu si sám nainstaluje kolem 50 aplikací. Jen loni si z našeho obchodu s aplikacemi Play stáhli uživatelé více než 94 miliard aplikací, prohlížeče Opera Mini a Firefox si uživatelé stáhli více než stomilionkrát,“ uvedl.

Seznam.cz loni dosáhl tržeb ve výši 4,69 miliardy Kč a od roku 2011 dosáhly jeho auditované tržby hodnoty téměř 32 miliard korun. Aktuální podíl na trhu všeobecných vyhledávacích služeb je odhadován na 25 %, uvedla firma.

-mav-