Volební výbor doporučil poslancům zabývat se situací v Radě ČT

úterý, 8. prosince 2020, 17:20 Aktuality, TV MediaGuru

Volební výbor doporučil v úterý Poslanecké sněmovně, aby se neprodleně zabývala situací v Radě České televize

Zdroj: Česká televize

Zdroj: Česká televize

Volební výbor doporučil v úterý Poslanecké sněmovně, aby se neprodleně zabývala situací v Radě České televize. Výbor vzal na vědomí informaci rady o odvolání její dozorčí komise, vyzval politiky, aby se nevměšovali do práce mediálních rad a zároveň konstatoval, že jakékoliv protiprávní jednání mohou posoudit jedině nezávislé soudy. Vyplývá to z výsledků hlasování členů výboru.

Výbor naopak neschválil navrženou výzvu radě, aby přehodnotila a napravila odvolání své dozorčí komise podle stanoviska legislativního odboru Poslanecké sněmovny.

Volební výbor se zabýval situací v Radě ČT, která minulý měsíc odvolala svou dozorčí komisi kvůli vážným výhradám k její práci jako poradního orgánu rady. Nespokojenost vyvrcholila při projednávání směny pozemku pod ostravským studiem, ke kterému komise údajně nedodala včas některé podklady. Podle místopředsedy rady Daniela Váni dozorčí komise jako jediný poradní orgán zklamala jeho důvěru, když mu radila, aby postupoval v rozporu se zákonem, a proto byl pro její odvolání.

Podle poslance Tomáše Martínka (Piráti) mohl být při odvolávání komise porušen zákon, protože odvolání je podle výkladu legislativního odboru možné jen z důvodů vyjmenovaných v zákoně a ty nenastaly. Navíc členové komise podle tohoto výkladu měli být odvoláni jednotlivě. Podobný právní názor má i Senát.

Rada podle svého místopředsedy Pavla Matochy při odvolávání postupovala stejně jako radní před deseti lety, kdy celou komisi také odvolali. Přílohou usnesení bylo právní stanovisko dodané tehdejší radní Helenou Fibingerovou. Dodal, že rada velmi rychle zvolila novou dozorčí komisi, kterou nikdo nezpochybňuje, protože ji čeká projednávání rozpočtu ČT na příští rok.

Desítky osobností vyzvaly zákonodárce, aby odvolali ty členy rady, kteří hlasovali pro odvolání dozorčí komise. Napsaly to v otevřeném dopisu premiéru Andreji Babišovi (ANO). Dopis, který vznikl v reakci na Babišovu odpověď na dřívější text osobností ministerskému předsedovi, podepsali umělci, vědci, signatáři Charty 77, duchovní či bývalí politici.

Ve druhé polovině listopadu se signatáři původního dopisu Babišovi pozastavili nad způsobem odvolání dozorčí komise. Babiše vyzvali k tomu, aby našel způsob jak zajistit podporu nezávislosti médií veřejné služby. Spolu s dalším dopisem nyní zveřejnili také premiérovu odpověď. Premiér jim mimo jiné napsal, že nechce vstupovat do sporu o to, zda byla komise odvolána nezákonně, protože nechce na Radu ČT vyvíjet politický tlak. Signatáře dopisu požádal, aby při podezření na porušení zákona použili právní prostředky.

Čtyři z pěti odvolaných členů komise doručili radě předžalobní výzvu, v níž konstatují, že k jejich odvolání nebyl zákonný důvod a chtějí pokračovat ve funkcích. Jinak se hodlají obrátit na soud. Radní už zvolili nové členy komise. Na rozdíl od nich jsou členové komise vázáni mlčenlivostí a mohou nahlížet do všech interních materiálů ČT.

-čtk-