ČT koupila seriály Nový Papež, Geniální přítelkyně či Roky a roky

úterý, 26. ledna 2021, 13:10 Aktuality, TV MediaGuru

Česká televize získala práva na vysílaní několika zahraničních seriálů, filmů a dokumentů.

Nový Papež, zdroj: ČT

Nový Papež, zdroj: ČT

Česká televize zakoupila na mezinárodním veletrhu audiovizuální tvorby vysílací práva k několika seriálům, dokumentům a filmovým premiérám. Naopak zahraničním vysílatelům ČT prodala některé pohádky, minisérie a seriály, mezi nimi např. Spravedlnost, Labyrint, Stockholmský syndrom nebo Herec

„Podzimní televizní trh MIPCOM se kvůli koronavirové pandemii nekonal tradičně v Cannes, nýbrž pouze online, prostřednictvím virtuálních platforem. I přesto se České televizi podařilo zajistit dlouhou řadu vynikajících pořadů,“ uvedl ředitel programu České televize Milan Fridrich. K nim patří například série Nový Papež oscarového režiséra Paola Sorrentina, která navazuje na předchozího Mladého papeže. V hlavní roli se představí John Malkovich

Ze seriálové tvorby v letošním roce na obrazovce České televize diváci dále uvidí drama podle skutečných událostí Útěk z vězení v Dannemoře režírované Benem Stillerem, britský dramatický seriál Roky a roky, druhou sezónu Potvory nebo televizní verzi románů Eleny Ferrante Geniální přítelkyně. ČT získala práva i na Útok v Salisbury, natočený podle skutečných událostí, premiérovou sérii Bodyguard, Bancroftová I, II nebo Sestra, které doplní francouzský krimiseriál Balthazar a nejnovější řada Případů detektiva Murdocha. Historických událostí se dotkne válečný seriál Svět v plamenech nebo tituly Bílá princezna a Španělská princezna. Dalším zakoupeným pořadem je životopisný film o zpěvačce a herečce Judy Garland, za jejíž ztvárnění získala Renée Zellweger v loňském roce Zlatý Glóbus, Oscara i Filmovou cenu Britské akademie.

V televizní premiéře se divákům představí maďarské drama oceněné na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary Rodinné štěstí, polský film o pronásledování církevních představitelů Zákal či společensko-kritický snímek Klér. Chybět nebudou ani světové filmové hity, jako jsou Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel, Božská Florence, Vévodkyně nebo Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny režírovaný Melem Gibsonem.

V nabídce se objeví i dokumenty od BBC. Z dávné historie ČT uvede pořady Neandrtálci, Hrdinové starověkého Řecka nebo Tutanchamonův odkaz, ze současnosti pak třídílný cyklus Putin. Ze světa fauny a flóry se v programu objeví například Špioni na sněhu, v němž přírodu odhalují kamery na tělech zvířat.

Online veletrhu se Česká televize účastnila také jako producent. „Zahraniční vysílatelé opět potvrdili zájem o hranou tvorbu České televize, a to zejména o tradičně populární pohádky a krimiseriály. Do jižní Ameriky putují Spravedlnost, Stockholmský syndrom, Místo zločinu Ostrava nebo například třetí série Labyrintu. Tamní diváci rovněž uvidí minisérie Vodník a Živé terče či snímky Dukla 61 a Metanol. Štědrovečerní pohádku Princeznu a půl království koupili pro své diváky vysilatelé v Německu a v Polsku. A právě v těchto dnech nám byl potvrzen i nákup minisérie Herec, nominované na České lvy, a to satelitní společností Eurochannel působící v mnoha zemích Evropy a Ameriky,“ shrnuje obchodní ředitel České televize Hynek Chudárek.

-mav-