ČT nasadí od 31. ledna nový seriál Zločiny Velké Prahy

pondělí, 25. ledna 2021, 14:50 TV MediaGuru

Česká televize začne od konce ledna vysílat nový seriál s kriminálním zaměřením Zločiny Velké Prahy.

Zločiny Velké Prahy, zdroj: ČT

Zločiny Velké Prahy, zdroj: ČT

Česká televize zařadí na nedělní večery od 31. ledna 2021 nový desetidílný seriál Zločiny Velké Prahy. Děj seriálu se odehrává ve 20. letech minulého století a tematicky navazuje na seriály Hříšní lidé Města pražského nebo Četnické humoresky. V hlavní roli vystupuje rakousko-uherský kriminalista Hynek Budík v podání Jaroslava Plesla, který se po roce 1918 stává Čechoslovákem a příslušníkem kriminální policie nově vzniklého státu.

„Doufám, že (Zločiny Velké Prahy) budou charakteristické právě tím, že nepředstavují klasický detektivní seriál. Přestože každý z deseti dílů má uzavřený detektivní případ, tak právě prolínání s osudy rodin je výjimečné a myslím, že to je to, co může diváky zajímat. I proto, že příběhy jednotlivých hrdinů jsou v zásadě současné,“ říká režisér Jaroslav Brabec k odlišnosti nového seriálu od zmíněných starších příběhů. Cílem bylo podle jeho slov natočit Zločiny Velké Prahy tak, aby se na ně diváci byli schopní dívat současnýma očima.

Budík společně se svými kolegy, inspektorem Rudolfem Havlíkem ztvárněným Jiřím Langmajerem a policejním agentem Martinem Nováčkem v podání Denise Šafaříka, neřeší v oblasti Velké Prahy pouze kriminální případy. Divákům se proto v dalších rolích představí také Lenka Vlasáková coby šlechtična a žena inspektora Budíka, Sabina Rojková a Darija Pavlovičová v roli jejich dcer nebo Jiří Bartoška, Lucie Žáčková, Miroslav Táborský a František Němec.

„Výběr jednotlivých případů je ovlivněn dobovou atmosférou nedávno prožité světové války, stejně tak jako sociálními a společenskými disproporcemi tehdejší společnosti. Ani velký detektiv inspektor Budík není muž bez bázně a hany, ale často dostává od života co proto. Tyto dva protiklady, střet idylického světa s realismem, tvoří hlavní dramatický motor Zločinů Velké Prahy,“ sdělil kreativní producent Jan Lekeš.

První kanál České televize ČT1 vyhrazuje obvykle nedělní večery pro svou původní dramatickou tvorbu. Zkraje roku zde vysílala minisérii Božena (průměrná sledovanost 1,69 mil, podíl 36 %, 15+). Následujících deset nedělních večerů tak bude od 20:10 patřit novému seriálu Zločiny Velké Prahy

Bližší informace o seriálové novince najdete v dokumentu níže. 

Zločiny Velké Prahy

  • idea seriálu: Michal Dlouhý
  • námět: Jan Otčenášek, Michal Dlouhý
  • scénář: Petr Zikmund, Jan Drbohlav, Zdeněk Zapletal, Ivan Hejna
  • režie: Jaroslav Brabec
  • výkonná producentka: Ilona Jirásková
  • kreativní producent: Jan Lekeš
  • hrají: Jaroslav Plesl, Jiří Langmajer, Denis Šafařík, Lenka Vlasáková, Sabina Rojková, Darija Pavlovičová, Ildikó Vargová, Lucie Žáčková, Mira Štěpánová, Jiří Bartoška, Miroslav Táborský, Ondřej Malý, František Němec, Jiří Lábus, Josef Carda a další

-mav-