McDonald’s zavádí do provozu dřevěné příbory

pátek, 29. ledna 2021, 11:15 Aktuality, Retail MediaGuru

McDonald’s pokračuje ve svém úsilí omezit plastový odpad. Dřevěnými příbory chce ušetřit 38 tun plastu ročně.

Zdroj: McDonald's

Zdroj: McDonald's

McDonald’s zavádí po podzimním testování do provozu dřevěné příbory. Zákazníci je nyní dostanou například k salátu Grilled & Crispy Ceasar, k naked variantám pokrmů, ale i ke snídaňovým míchaným vajíčkům. Touto změnou chce řetězec rychlého občerstvení ušetřit ročně 38 tun plastového odpadu. 

„Společnost McDonald’s po celém světě provozuje přes 37 tisíc restaurací, které každý den obslouží 69 milionů lidí. Díky naší velikosti jsme i malými změnami schopni mít obrovský vliv na dění kolem nás. Již mnoho let proto intenzivně pracujeme na řadě opatření, směřujících ke snížení naší enviromentální stopy,“ říká Jitka Pajurková, ředitelka PR a komunikace společnosti McDonald’s. „Celosvětovým cílem McDonald’s je stát se v tomto ohledu lídrem mezi restauračními společnostmi a Česká republika je velmi často trhem, kde se k přírodě šetrné varianty testují a zavádějí mezi prvními. Zavedení dřevěných příborů je toho jen dalším důkazem,“ dodává Jitka Pajurková.

Dřevěné příbory jsou vyrobené z březového dřeva s certifikacemi FSC a PEFC, leštěné jsou karnaubským voskem s osvědčením UEBT. Hlavním benefitem dřevěných příborů má být jejich ohleduplnost k životnímu prostředí. Na dřevěné příbory se pohlíží jako na biodegradabilní odpad a stejně jako zbytky jídla je lze kompostovat nebo zpracovat na bioplyn.

Už dříve McDonald's nahradil plastová brčka biodegradabilními, odstranil plastové kelímky u ovocných džusů a mléčných shaků nebo zrušil plastová víčka ze zmrzlinových pohárů McFlurry. Dalším krokem budou tzv. pitelná víčka, která se zavedla ve Francii a s nimiž se u nás také počítá. Do roku 2025 chce mít řetězec všechny obaly z obnovitelných, recyklovaných nebo certifikovaných zdrojů.

-stk-