Netflix uvede týdně nový film, v Evropě je televizní dvojkou

pátek, 15. ledna 2021, 07:35 TV, Internet & Mobil MediaGuru

Co týden, to alespoň jedna filmová novinka, tak zní plán streamovací služby Netflix na letošní rok.

Zdroj: Netflix

Zdroj: Netflix

Streamovací služba Netflix oznámila, že letos uvede 70 nových originálních filmů se zvučnými hereckými jmény, tedy téměř o 50 více, než tento rok plánuje společnost Disney.

Netflixu letos do karet nahrává další nejistá sezóna kamenných kin a s ním i spojené otazníky nad podobou filmových premiér. Sedm desítek filmových novinek bude Netflix moci uvést nejen díky vlastní produkci, ale rovněž prostřednictvím spolupráce s externími společnostmi. Tímto způsobem dostane na digitální obrazovky hvězdy první kategorie, jako je Leonardo DiCaprio, Meryl Streep, Gal Gadot, Sandra Bullock, Ryan Reynolds nebo Denzel Washington. Režisérsky se poprvé představí Halle Berry a Lin-Manuel Miranda, které se postaví vedle Zacka Snydera nebo Jane Campion. Žánrově půjde o široký záběr od akčních filmů po dramata, z nichž většina bude natočena v angličtině. 

Tradiční filmová studia se na druhou stranu stále potýkají s plánem svých filmových premiér, z nichž mnoho bylo na letošní rok posunuto z loňska (například Není čas zemřít, Black Widow či Kingsman: První mise). Vzhledem k přetrvávající pandemii jsou kamenná kina stále zavřená a podle některých prognóz tomu tak může být až do podzimu. 

I z tohoto důvodu se například společnost WarnerMedia rozhodla, že všech svých 21 letošních filmů uvede simultánně jak v kamenném kině, tak na internetu prostřednictvím své služby HBO Max. Představí tak novinky jako Godzilla vs. Kong, Dunu nebo Matrix 4. V porovnání s ambiciózním plánem Netflixu se však jedná o značně nízký počet. 

Počet plánovaných premiér jednotlivých filmových studií a společností, zdroj: Quartz

Počet plánovaných premiér jednotlivých filmových studií a společností, zdroj: Quartz

Netflixu se v průběhu pandemie podařilo přilákat nové předplatitele. Na konci třetího čtvrtletí loňského roku jich evidoval přes 195 milionů. V meziročním srovnání to bylo o 23 % více než za prvních devět měsíců předchozího roku. Pro poslední čtvrtletí roku odhadoval Netflix zvýšení o dalších šest milionů předplatitelů.

Podle nové studie Ampere Analysis je Netflix druhou nejsilnější televizní skupinou na evropském trhu, a to podle velikosti obratu v roce 2020. Nejsilnější má být v Evropě podle těchto dat skupina Comcast (vlastník Sky), následovaná právě Netflixem (6,1 %). Třetí nejsilnější je německá ARD (5,7 %).

Podíl skupin na evropském TV trhu v roce 2020, zdroj: Ampere Analysis

Podíl skupin na evropském TV trhu v roce 2020, zdroj: Ampere Analysis

Na streamovacím poli, které se postupně zaplňuje, Netflix zatím dominuje. Mezi jeho konkurenty patří již zmíněné HBO Max, dále Apple TV+, Amazon Prime, Disney+, Peacock či nově Discovery+.

-stk-