Nova: Eva Jurinová dala zpravodajství profesionalitu

čtvrtek, 14. ledna 2021, 16:35 Aktuality, TV MediaGuru

Zemřela moderátorka Eva Jurinová, která na TV Nova uváděla v 90. letech zpravodajskou relaci Televizní noviny.

Zbyněk Merunka a Eva Jurinová v relaci Televizní noviny, zdroj: TV Nova

Zbyněk Merunka a Eva Jurinová v relaci Televizní noviny, zdroj: TV Nova

Ve věku 67 let zemřela Eva Jurinová, jedna z prvních moderátorek zpravodajské relace  Televizní noviny na TV Nova, ve kterých působila v letech 1995 až 1999 ve dvojici se Zbyňkem Merunkou. Televize Nova vyjádřila rodině Evy Jurinové hlubokou soustrast.

„Eva Jurinová byla obrovským profesionálem a nasadila vysokou laťku pro další práci našich moderátorů. Diváci si oblíbili její kultivovaný projev a pro své kolegy byla vždy inspirací. Stala se symbolem kvalitního a důvěryhodného zpravodajství TV Nova. Za tento přínos jí patří náš obrovský dík. Její neopakovatelný hlas zůstane navždy v našich srdcích. Nikdy nezapomeneme, že to byla právě ona, kdo dal v začátcích našemu zpravodajství vysokou úroveň profesionality,“ uvedli generální ředitelé skupiny Nova Klára Brachtlová a Jan Vlček.

Eva Jurinová zemřela v neděli 3. ledna po dlouhé těžké nemoci. Rodačka z Ostravy po vystudování žurnalistiky v Praze začínala v 70. letech v ostravském studiu tehdejší Československé televize, od 80. let působila v Praze. Na začátku 90. let uváděla v Československé televizi relaci Deník. Později se přes deník Noviny, rádio Kobra a Český rozhlas dostala na Novu, kde ve druhé polovině 90. let moderovala ve dvojici se Zbyňkem Merunkou hlavní zpravodajský pořad Televizní noviny.

Od roku 2000 Jurinová víc než deset let působila jako mluvčí pražské Fakultní nemocnice v Motole. V roce 2009 na návrh Syndikátu novinářů usilovala o místo radní České televize, poslanci ji ale nezvolili.

Jurinová také vyučovala obor moderování na Vyšší odborné škole herecké a zastupovala firmy a osobnosti v oblasti PR a prezentace. Namluvila hlášení pro linku B pražského metra. V minulém desetiletí byla dva roky starostkou města Sadská na Nymbursku, kde žila.

-mav-, -čtk-