Pinterest zkouší stories a automatizované kampaně

neděle, 24. ledna 2021, 09:20 Internet & Mobil MediaGuru

Multimediální formát stories už nechybí ani na Pinterestu. Platforma chce naskočit na aktuální trendy i sázkou na automaticky generované reklamy.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Virtuální nástěnka Pinterest dlouho zůstávala mezi posledními velkými síťovými médii, kde ještě nefungoval multimediální formát stories. To se ale částečně mění. Vybraní uživatelé se mohou při používání služby setkat nahoře v uživatelském rozhraní se stejným symbolem v podobě kolečka, které na novou várku stories upozorňuje majitele účtů na Instagramu, Snapchatu nebo také na Twitteru. Provozovatel Pinterestu portálu SocialMediaToday potvrdil, že novinku nasadil, zatím však jen v testovacím režimu pro omezený okruh očí. „Průběžně zkoušíme nabízet tvůrcům nové způsoby, jak oslovit publikum hledající inspiraci a nápady k vyzkoušení,“ stojí v prohlášení firmy. Ačkoliv se pinstories na první pohled nijak zásadně neliší od konkurence, po 24 hodinách se jedna velká odlišnost projeví.

Na rozdíl od ostatních platforem nenechává Pinterest tento druh obsahu zmizet. Z hlediska obsahového zaměření sítě může jít o pochopitelný krok. Zatímco uživatelé Twitteru, Instagramu, Snapchatu či Facebooku používají stories obvykle k zachycení pomíjivých momentek ze svých životů, Pinterest se profiluje hlavně jako kutilská a designová studnice nápadů, kde nejrůznější tipy na vylepšení obydlí sotva během několika hodin zestárnou. Nicméně tyto a další úvahy potvrdí, či vyvrátí probíhající testování pinstories.

Tvůrčí automatizace

Rozmach stories nicméně nepředstavuje jediný trend, na který se vývojáři Pinterestu snaží počátkem roku 2021 naskočit. Firmy přikládají stále většímu důležitost všemu, co souvisí s digitalizací a zejména s automatizací pracovních postupů. Pinterest se snaží uvolnit ruce těm, kteří na platformě zadávají reklamu a nastavují její personalizaci. Inzerenti mají během tohoto týdne získat možnost automaticky vygenerovat stovky různých variant reklamy podle cílové skupiny. „Jednotlivé verze reklam se odvíjejí z nahraných katalogů či produktových kanálů, kam lze automaticky importovat údaje o ceně, dostupnosti a podobně. Některé části reklamních pinů se budou dynamicky zobrazovat s různými elementy. Jde právě třeba o informace o ceně, popisky či fotografie zboží, které se zobrazí pouze předem vybraným publikům,“ uvádí mluvčí Pinterestu pro SocialMediaToday. „To nejenom ušetří zadavatelům čas a námahu, ale navíc jim pomůže zjistit, který z jednotlivých tvůrčích prvků funguje nejlépe,“ dodává Pinterest. Síť kvůli tomu spolupracuje s platformami na analýzu dat RevJet, StitcherAds a Smartly.io, které mají pro automatizované marketingové účely vydolovat potřebné informace o preferencích jednotlivých uživatelů.

Realita ale nakonec může být jiná, než jak optimistická slova naznačují, varuje server SocialMediaToday. Důvodem je hlavně očekávaná a současně obávaná novinka v operačním systému Applu, která má potenciál výrazně zkomplikovat sběr uživatelských dat potřebných k reklamnímu cílení. Sebepropracovanější inzertní systém se bez dostatku vstupních údajů neobejde. Přístup Applu může v oblasti digitální reklamy představovat jeden z nejdůležitějších faktorů v letošním roce. Na druhou stranu Pinterestu nahrává úplně jiný, a sice koronavirový kontext. S nekončícími lockdowny se může jeho provozovatel utěšovat, že jako nástěnka plná kuchařských nápadů i tipů ke zvelebování obydlí nepřijde o své specifické postavení mezi sociálními sítěmi.

-riv-