Seznam nabízí doporučovací technologii i svým partnerům

pondělí, 18. ledna 2021, 11:35 Internet & Mobil MediaGuru

Doporučovací technologii od Seznamu mohou v podobě doporučovacího boxu využít i partneři internetové jedničky.

Doporučovací box na základě technologie od Seznam.cz

Doporučovací box na základě technologie od Seznam.cz

Tuzemská internetová jednička Seznam.cz nabízí svou doporučovací technologii také svým partnerům. Box s názvem Seznam Doporučuje zobrazuje návštěvníkům stránky články jednoho či více partnerských webů. Odrážet přitom mají čtenářovy zájmy a preference. Partnerům se pak má díky proklikům čtenářů z domovské stránky Seznamu zvyšovat čtenost jejich webu.

„Hlavním cílem této služby je nabídnout uživateli relevantní obsah z partnerského webu, a zlepšit tak jeho zážitek při četbě textů reflektujících jeho zájmy. Partnerům služba nabízí navýšení počtu zhlédnutých stránek, a tím pádem více výnosů ze zobrazované reklamy,” říká Kateřina Nosianová, konzultantka Seznam Partner.

Jak box Seznam Doporučuje funguje:

  • V boxu jsou uživateli nabízeny buď články z webu externího partnera, nebo z portfolia jeho webů.
  • Seznam.cz připravuje box tak, aby co nejvíce odpovídal vzhledu webové stránky partnera.
  • Díky nativnímu vzhledu má uživatel možnost vnímat box jako součást domovské stránky partnerského webu.
  • Článek, který už uživatel přečetl, mu není opětovně nabízen.
  • Box může partnerský web umístit na různá místa na svých stránkách dle vlastních preferencí – pod článek, vedle článku nebo na hlavní stránku.
  • Součástí boxu je i nativní reklama.
  • V rámci spolupráce testuje Seznam.cz, jak box u partnerů zvyšuje počet zobrazení webu na jednu návštěvu i to, jaký způsob doporučování článků se pro web partnera nejvíc hodí.
  • Na základě výsledků testů následně dochází k optimalizaci doporučování článků i vzhledu boxu tak, aby dosáhl co nejlepšího výkonu.
  • Box je v programu Seznam Partner zdarma a slouží jako další nástroj k monetizaci.
  • Od Seznamu získávají partneři provizi, jakmile uživatel klikne v boxu na reklamu.

Seznam Doporučuje se už objevuje na webech řady partnerů. „Na našich webech využíváme hned několik dodavatelů externích řešení kontextových boxů. Po několikaměsíčním testování a porovnání CTR napříč médii vyšel z testu s vizibilním CTR 35 % nejlépe box od Seznam.cz,“ uvedl Martin Vlnas, CEO z Partners media. Tento mediální dům stojí za weby Peníze.cz, Heroine.cz nebo Finmag.cz.

 „Box od Seznam.cz pomáhá udržet uživatele u našeho obsahu a také mu nabízí vhodný výběr z textů našeho vydavatelství. Technicky funguje podobně jako výdej programatické reklamy. Vytváří vlastní obsah pro každého uživatele. Při nastavování bych doporučil dát si záležet na identifikaci vhodných tematických oblastí stejně jako na nastavení maximálního stáří textů,” říká vydavatel Jan Šercl za Centu a její Čtidoma.cz. Oceňuje i přizpůsobení boxu layoutu stránky a integrovanou nativní reklamu. Doporučovací box má podle jeho slov tvořit kolem 20 % výnosů z reklamy od Seznamu.

-mav-