Motivem vizuálu cen Český lev je moderátor v prázdném kině

čtvrtek, 11. února 2021, 10:00 Aktuality, TV, Reklama MediaGuru

Autory vizuálního stylu jsou Kryštof Procházka, Ondřej Vlk, Robert Houzar a Matěj Čech ze studia Formaat.

Vizuál k 28. ročníku soutěže Český lev, zdroj: ČFTA

Vizuál k 28. ročníku soutěže Český lev, zdroj: ČFTA

Předávání ceny Český lev, které se uskuteční 6. března, letos symbolizuje pohled do prázdného sálu. Na vizuálu je moderátor Václav Kopta v opuštěném kině. Téměř prázdné letos zůstane i Rudolfinum, v němž budou 6. března v přímém přenosu na ČT1 ceny vyhlášeny bez diváků, jen za přítomnosti nominovaných umělců.

Vizuál 28. Českého lva s pohledem oknem do prázdného kinosálu má upozornit na nelehkou situaci filmařů ale i samotných kin, která byla v loňském roce z velké části zavřená. Narozdíl od předchozích ročníků, kdy ústřední motiv vizuálu pracoval se soškou Českého lva, má hlavní roli moderátor slavnostního ceremoniálu Václav Kopta, kterého nacházíme v prázdném kině jednou ve fraku jindy v pyžamu. Autory vizuálního stylu jsou Kryštof Procházka, Ondřej Vlk, Robert Houzar a Matěj Čech ze studia Formaat.

„V souladu s konceptem večera jsme pracovali s fotografií Václava Kopty jako ústředním motivem. Bylo nám ctí ke spolupráci přizvat fotografa Václava Jiráska, který je autorem tak trochu voyeurských fotografií pořízených skrze okno vedoucí do kinosálu,“ popisuje Kryštof Procházka ze studia Formaat a dodává: „Součástí razantní proměny hlavního motivu je i odklon od dosud ustálené typografie. Zvolili jsme výrazné Didone písmo Ascentis z dílny newyorské designérky Emily Jing Sum Chan, které umožňuje vizuální identifikaci i ve výstupech, kde fotografii nelze použít."

Grafický design se odráží i ve scénografii nominačních medailonků, které budou od 15. února vysílány Českou televizí, i samotného slavnostního ceremoniálu a televizní grafice.

Autorem křišťálové sošky Českého lva je designér Rony Plesl. Na podstavec, který se každý rok mění, zvolil osmičky z kruhů. Sošky pro oceněné umělce vyrábí česká sklárna Rückl.

Průběh slavnostního vyhlášení 28. Českého lva mají pevně v rukou režijní supervizor Marek Najbrt, režisér večera Michael Čech a scénograf Martin Chocholoušek. Večer proběhne za přísných hygienických podmínek, včetně negativních testů všech zúčastněných.

-mav-