Google loni odstranil přes tři miliardy reklam

středa, 17. března 2021, 11:00 Internet & Mobil MediaGuru

Google v loňském roce zablokoval nebo odstranil více než 3,1 miliardy reklam.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Google v loňském roce zablokoval nebo odstranil více než 3,1 miliardy reklam. Důvodem bylo porušení zásad pro zveřejňování reklamních sdělení. Množství odstranění reklam představuje 5900 reklam za jednu minutu. Vyplývá to ze zprávy Ads Safety Report, kterou Google právě zveřejnil.

Celkově bylo omezeno více než 6,4 miliardy reklam a z důvodu závažného porušení zásad bylo pozastaveno více než 1,7 milionu účtů inzerentů. Spolu s tím byly aktualizovány i zásady pro inzerenty i vydavatele.

Přímo v souvislosti s onemocněním covid-19 byl na stránkách Googlu zablokován provoz více než 99 milionů reklam, a to včetně těch, které lákají na nepřiměřeně nízké ceny nebo propagují falešné léky nebo dokonce falešné vakcíny.

„V Googlu aktivně hledáme způsoby, jak zajistit bezpečné uživatelské prostředí pro reklamy, které lidé vidí, a obsahu, který lze na našich platformách zpeněžit. Vypracování zásad v těchto oblastech a jejich důsledné prosazování je jedním z hlavních způsobů, jak udržovat uživatele v bezpečí a udržovat důvěru v reklamní ekosystém," uvedla společnost Google.

Vedle zprávy Ads Safety Report spustil Google loni také verifikační program identity zadavatelů. Ten v současnosti ověřuje zadavatele ve více než 20 zemích. Uživatelé Googlu v něm mohou vidět bližší informace o zadavateli reklamy (ikonka „o tomto inzerentovi", v Česku zatím není aktivní, pozn. red.).

Omezování reklam Google upravuje na základě geografie, místních zákonů a certifikačních programů společnosti. Schválené reklamy by se tak měly zobrazovat pouze tam, kde je to vhodné, regulované a legální. „Například vyžadujeme, aby online lékárny absolvovaly certifikační program a po certifikaci zobrazíme jejich reklamy pouze v konkrétních zemích, kde je povolen online prodej léků na předpis. V uplynulých několika letech jsme zaznamenali nárůst předpisů pro konkrétní země týkajících se reklam a omezení reklam nám umožňuje pomoci inzerentům dodržovat tyto požadavky regionálně s minimálním dopadem na jejich širší kampaně," upřesnil dále Google.

V posledních letech Google zavedl zásady a omezení týkající se volební reklamy, mj. spustil politické reklamní knihovny v USA, Velké Británii, Evropské unii, Indii, Izraeli, Tchaj-wanu, Austrálii a na Novém Zélandu. V rámci prezidentských amerických voleb bylo loni pozastaveno více než 5 milionů reklam. Zablokovány byly zároveň reklamy na více než 3 miliardy vyhledávacích dotazů, které odkazovaly na volby, kandidáty nebo jejich výsledky. „Udělali jsme to proto, abychom v povolebním období snížily riziko růstu chaosu," zdůvodnil Google.

-mav-