iRozhlas přijde s novou mobilní aplikací od Futured

čtvrtek, 11. března 2021, 10:25 Aktuality, Rádio, Internet & Mobil MediaGuru

Zpravodajský server iRozhlas.cz představí letos na podzim novou mobilní aplikaci, připraví ji společnost Futured.

Zdroj: Futured

Zdroj: Futured

Česká technologická firma Futured vyhrála tendr pro zpravodajský server Českého rozhlasu iRozhlas.cz. Pro zpravodajský portál vyvine mobilní aplikaci. Dostupná by měla být letos na podzim.

Nová mobilní aplikace má pomoci s doručováním relevantního obsahu na základě personalizace. Uživatelům má rovněž umožnit přizpůsobení podle vlastních preferencí. Součástí bude i offline mód a chytrý audio přehrávač používající nativní a systémové nástroje, díky kterému bude možné obsah poslouchat, i když je uživatel mimo aplikaci.

„Od startu iRozhlasu v dubnu 2017 stále přibývá čtenářů, pro něž jsme hlavním zdrojem ověřených zpráv. Současně s tím roste podíl těch, kteří už naše zpravodajství sledují pouze prostřednictvím telefonu. Přišel tak čas poskytnout jim kvalitní, moderní a hlavně rychlou mobilní aplikaci," zdůvodnil šéfredaktor serveru iRozhlas.cz Radek Kedroň.

„V první fázi chceme nabídnout čtenářům rychlou aplikaci se spolehlivým zpravodajstvím a s možností poslechu zpravodajských stanic a pořadů. V druhé zavedeme hlasové služby a ve větší míře i technologie z oblasti umělé inteligence. Myslím, že se uživatelé i vývojáři Futured mají na co těšit," doplňuje projektový manažer Českého rozhlasu Jiří Špaček.

Futured počítá i s modulárním návrhem aplikace pro mimořádné události jako je pandemie nebo třeba sčítání během voleb – speciální kartou bude v aplikaci možné odkazovat na jiné místo, a mimořádné zpravodajství zobrazit například na samém začátku obsahu.

Zpravodajský server Českého rozhlasu, který byl spuštěn v dubnu 2017, jen loni publikoval přes 18 900 zpráv. Podíl přístupu z mobilů představuje v současnosti 75 %. iRozhlas.cz tvoří podle ředitele Nových médií ČRo Jiřího Maliny jeden ze tří strategických pilířů Českého rozhlasu.

-mav-