Pralinky Leonidas mohou zavřít desetinu svých obchodů

pátek, 26. března 2021, 15:40 Aktuality, Retail MediaGuru

Belgické pralinky Leonidas trpí sníženým turismem. Hrozí ji redukce prodejní sítě.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Belgický výrobce pralinek Leonidas, jenž má na českém trhu čtyři prodejny, pociťuje stále dopady pandemie. Byť jako prodejce potravin může mít otevřeno, trpí nedostatečným přívalem turistů, na kterých byl doposud velmi závislý. Podle CEO společnosti Philippa de Sellierse by mohlo dojít k uzavírce každého desátého obchodu. 

Leonidas celkem provozuje ve světě 1300 obchodů, z toho 400 na domovském trhu v Belgii. Zejména ty pobočky, které jsou umístěny v turistických oblastech či na letištích, zažívají těžké časy. „V některých obchodech prodáváme stále o 80 % méně než obvykle,“ uvedl Philippe de Selliers v belgických novinách De Tijd, a dodal: „Travel retail je mrtvý a tržby mohou být až o 90 % nižší než za normální situace.“ 

Nájmy na letištích jsou obecně velmi vysoké, a proto jsou právě tyto pobočky pro Leonidas v současné chvíli nejdražší. Pokud se turismus brzy nevzpamatuje, bude nutné podle de Sellierse přistoupit k uzavření některých poboček.  

Firmě v současné chvíli pomáhají obchody, které nejsou tak závislé na turistech. V Česku se například nacházejí na Hlavním nádraží v Praze nebo v ostravském obchodním centru Nová Karolína v Ostravě. 

V letošním finančním roce, který končí v červnu, by se měly tržby společnosti propadnout o pětinu, celkem by měly dosáhnout 80 mil. eur. Během první pandemické vlny zaznamenala pokles o 80 až 90 %, kdy musela zlikvidovat velké množství čokolády. Během druhé vlny na podzim byla firma již lépe připravena, navíc lidé více nakupovali online – podíl prodejů přes internet dosáhl 2 %. Do pěti let by se měl dosáhnout 5 %.

-stk-