Rada ČT se dožaduje informací, které jsou podle GŘ důvěrné

středa, 10. března 2021, 17:15 Aktuality, TV MediaGuru

Rada Česká televize chce po vedení ČT informace, které generální ředitel považuje za interní.

Petr Dvořák, zdroj: ČT

Petr Dvořák, zdroj: ČT

Spor o to, zda generální ředitel České televize Petr Dvořák splnil usnesení, které Rada ČT přijala letos v lednu, se ve středu rozhořel na jednání rady. To opět probíhalo ve zjitřené a vyhrocené atmosféře. Podle radní Hany Lipovské ředitel ČT lednové usnesení rady nesplnil. Rada se jím dožadovala informací o účasti předsedů a představitelů parlamentních subjektů v roce 2020 ve zpravodajských pořadech České televize. Chtěla přitom specifikovat, kolikrát byli dotyční pozvaní, kolikrát pozvání přijali a kolikrát odmítli.

Petr Dvořák se ohradil proti tomu, že zadání nesplnil, označil to za šikanózní. Uvedl, že předsedu Rady ČT Pavla Matochu před středečním jednáním informoval, že by se o uvedené statistice mělo jednat na veřejném jednání Rady ČT a mělo by se diskutovat o tom, zda jsou tyto informace pro radu důležité, nebo zda už na ně rada nemá nárok. Podle názoru generálního ředitele jde totiž o interní dokument, který obsahuje důvěrné informace. „Jde o interní informace, které nijak nevypovídají o vyváženosti vysílání. Rada ČT je kontrolní orgán, který má dohlížet na naplňování zákona a kodexu,“ dodal. Diskutovat o podobě statistiky chtěl s radními za účasti ředitele zpravodajství Zdeňka Šámala. Naopak předseda rady se domnívá, že požadované informace nezasahují do editoriální politiky ČT a že má na ně rada nárok.

Jednání provázela výměna názorů mezi radním Zdeňkem Šarapatkou a předsedou rady Pavlem Matochou. Na stranu GŘ se postavil i radní René Kühn: „Působí to na mě dojmem těžkopádného přijetí usnesení o neplnění,“ uvedl.

Rada ČT pak sedmi hlasy schválila usnesení, kterým konstatovala, že lednové usnesení nebylo k 10.3. naplněno. S tímto usnesením nesouhlasili radní Šarapatka, Doktor a Kühn, zdrželi se Dědič a Samek. Následné usnesení o tom, že statistiku o zvaných představitelích parlamentních stran do vysílání má ČT předložit do 14. dubna ale radní neschválili.

Nejde o první střet generálního ředitele s novými členy Rady ČT. I následné body středečního jednání provázelo vyjasňování si toho, co Rada ČT může od managementu ČT žádat a kde už její kompetence končí. Radní Kratochvíl označil Petra Dvořáka za „nejhoršího ředitele historie ČT". Na přetřes přišel i nedávný rozhovor generálního ředitele ČT pro Hospodářské noviny. Petru Dvořákovi bylo vytknuto, že veřejně kritizuje radu. Dvořák ve zmíněném rozhovoru označil vztah se současnou radou za komplikovaný. Je rovněž přesvědčený, že Rada ČT jedná na hraně dosavadní interpretace zákona.

-mav-